Jmenování Bradáčové politici neovlivňovali, řekl policii exministr Blažek

19.03.2014 20:52

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal vysvětlení policii, jak to bylo v roce 2012 se jmenováním Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle něj na jeho rozhodování nenaléhal žádný z politiků.

Jmenování Bradáčové politici neovlivňovali, řekl policii exministr Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

„Myslím, že policie se zabývá otázkou rozhodování a vlivu na rozhodování v případě jmenování a dění kolem Vrchního státního zastupitelství v Praze. Já o takových vlivech nevím," uvedl Pavel Blažek, který byl na policejní služebně na pražském Perštýně podat vysvětlení ke jmenování Lenky Bradáčové.

Ve výpovědi prý uvedl, že Bradáčovou jmenoval poté, co se přesvědčil o jejích kvalitách. Nikdo na něj nenaléhal. „Mediální tlak byl samozřejmě obrovský, ale nemůže to být tak, že média budou rozhodovat o tom, kdo má být na jaké pozici. Jen jsem tehdy říkal, že se musím přesvědčit o tom, že doktorka Bradáčová tam patří, o čemž jsem se ve velmi krátké době přesvědčil. Nenechal jsem se k ničemu tlačit a ani to nikdo nezkoušel,“ řekl exministr.

Podle spekulací médií se policie zabývá jmenováním Bradáčové v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (nyní Nečasové). Blažek teď přitom naznačil, že jeho předchůdce Jiří Pospíšil nedokázal Bradáčovou jmenovat. S jejím uvedením do úřadu ale souhlasil tehdejší premiér Petr Nečas, přičemž Nagyová nic neovlivnila.

„Jediné, co k tomu můžu říct, je to, že mediální anděl se bál to rozhodnutí provést, mediální čert to rozhodnutí provedl, mediální čertice do toho vůbec nezasahovala a její manžel, mediální čert, to odsouhlasil," prohlásil Blažek.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …