John Loudovi: Bílí, modří, žlutí..Je to jedno. Vemte si příklad z Janova

13.02.2011 13:51

Ministr vnitra Radek John (VV) v nedělních OVM poučoval starostu Nového Bydžova Pavla Loudu (VV). Měl by si prý vzít příklad z Janova. I ten se stejně jako Bydžov potýká s problémy nepřizpůsobivých Romů. Ale už ví, jak na to.

John Loudovi: Bílí, modří, žlutí..Je to jedno. Vemte si příklad z Janova

Situace v Novém Bydžově se ani po měsících tamějšího sporu mezi radnicí, občany a místními nepřizpůsobivými Romy nevyřešila.

Zabývali se jí ale i na slovo vzatí hosté nedělních Otázek Václava Moravce, jejichž aktéři  mimořádně přijeli přímo do centra dění, tedy do Nového Bydžova. Hosty byli ve druhé části pořadu mimo jiné novobydžovský starosta Pavel Louda (ODS), starostka Obrnic Drahomíra Miklošová nebo ministr vnitra Radek John (VV).

Sledujeme téma Romové v Bydžově

Louda před kamerami České televize hovořil o schůzce se starosty dalších obcí. Právě v ní se bude debatovat zejména o nutnosti legislativně zvýšit bezpečnost v jednotlivých městech.

Pondělí možná rozhodne

"Na pondělním jednání budeme řešit zejména otázku bezpečnosti a sociálních dávek," nastínil Louda plány schůzky se starosty dalších obcí. Zda však hlavy radnic zformulují přímo konkrétní dokument zahrnující dané požadavky, ale nepotvrdil. "Nevím, jestli se to bude jmenovat novobydžovská výzva," doplnil Louda s tím, že důležitý bude zejména obsah jednání.

Jeho smysl pochválila v novobydžovských OVM i starosta obce Obrnic, obce, která se s problémy s Romy potýká také,  Drahomíra Miklošová (ODS). "Zvýšená bezpečnost v obcích je potřeba, čekáme na to, až nám pomůže legislativa," sdělila Miklošová s tím, že během posledních let ale její obec v této oblasti udělala již velký pokrok.

John: Poučte se na příkladu Janova

Konkrétní situaci v Bydžově zhodnotil ale i ministr vnitra Radek John (VV). Ten do kontrastu se situací v obci dal tu, která panuje v Janově. Právě ten se přitom v minulosti potýkal taktéž s velkými problémy se zdejšími Romy.

"Situace v Janově je skvělá, bílí, modří, žlutí, je to jedno, kdo zničil lavičku, ten ji musí uhradit, padni komu padni," poučil John Loudu. Šéf vnitra také v pořadu oznámil, že už toto pondělí zřejmě premiér Petr Nečas (ODS) oznámí jméno nového vládního zmocněnce pro lidská práva. Kdo se jím stane ale říci nechtěl.

Louda prý příliš nepomáhá

Johnovi v otázkách Bydžova notoval ale  i šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Ten postup starosty Loudy zkritizoval. "Myslím, že pan starosta přispěl k eskalaci napětí. Efektivnější by bylo nestavět proti sobě skupiny, které jsou v konfliktu," narážel Šimáček na Loudovy výroky o nepřizpůsobivých Romech, kteří škodí, jím iniciovanou podzimní petici a další kroky.

O situaci v Novém Bydžově se vláda, média i veřejnost začaly zajímat zejména poté, co zde na podzim vznikla z popudu místní radnice petice proti nepřizpůsobivým Romům.

Ti zde páchají trestné činy, znásilňují a ohrožují místní obyvatele. Lidé se tak podle Loudy často prý bojí například po setmění chodit byť jen po ulicích.

Více čtěte:

  • Bydžov po setmění: I pár metrů raději autem
  • Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů
  • Ujasněte si, co je rasismus, zastává se Řápková starosty z Bydžova
  • Foto: Hans Štembera

    reklama

    autor: jas

    Odchod do důchodu

    Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

    21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

    Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …