Jourová: S EU by o služebním zákonu mělo jednat Ministerstvo vnitra

08.08.2014 11:02

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) má za to, že s Evropskou unií by nyní o služebním zákonu mělo vyjednávat Ministerstvo vnitra, které na základě dohody vlády a části opozice návrh zákona přepracovává. Je přesvědčena, že se to do konce srpna stihne. Tento názor sdílí i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož bývalí zpracovatelé zákona byli amatéři.

Jourová: S EU by o služebním zákonu mělo jednat Ministerstvo vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Jourovou ve čtvrtek na vyjednávání s EU navrhl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), který se ho dále nechce účastnit. Podílet se odmítá i na další přípravě zákona, protože prý nemůže garantovat, že dostatečně odpolitizuje státní správu. Podle všeho, zejména kvůli postoji ministra, se nyní dalších prací na zákonu neúčastní legislativci z Úřadu vlády.

Lidovci Dienstbierův postoj považují za rozmařilost

To výrazně vadí lidovcům, kteří to považují za rozmařilost. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek prý nevidí důvod, proč by si měl někdo umanout, že své lidi nevyšle do prací, kterých se účastní odborníci z Ministerstva vnitra, financí a práce a sociálních věcí. Až bude zaveden služební zákon, nic takového se prý nemůže stát. Pokud by situace trvala, obrátí se lidovci na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby věc řešil.

Jourová dnes novinářům řekla, že s jednáním ráda neformálně pomůže, oficiálně by je ale mělo vést Ministerstvo vnitra. Nechala se také slyšet, že i nový návrh by měl splnit požadavky EU, o čemž Dienstbier vyjádřil pochybnost. Za ANO nyní bude o přípravě návrhu jednat šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek. Jourová věří, že se do konce srpna, kdy se znovu sejde sněmovna, podaří návrh upravit, i když změna je podle ní skutečně průřezová.

Kalousek: Bývalí zpracovatelé zákona byli amatéři

„Neumím si představit, že několik profesionálů by tohle za tři týdny nezvládlo," poznamenal ke stejnému tématu Kalousek. „Bývalí zpracovatelé říkají, že to je příliš krátká lhůta, ale bývalí zpracovatelé byli amatéři," uvedl s tím, že má za rozumné, že se Dienstbier vzdal dalších prací na zákonu, když to tak „zvoral".

Poslanec Radim Fiala z Úsvitu dnes novinářům řekl, že podle něj nový návrh státní správu neodpolitizuje. Hnutí proto bude předkládat pozměňující návrhy, jednání dolní komory blokovat nehodlá, čímž hrozila TOP 09 a ODS. Právě to, že se vyhovělo stranám, které vládu „vydíraly", kritizoval třeba Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…