Jourová proti Elonu Muskovi: Regulace musí být. Můžeme Twitter zakázat

12.06.2023 18:32

MONITORING Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) varuje před extrémně rychlým vývojem umělé inteligence a volá po regulacích ze strany velkých technologických firem. Jedním z cílů jednání mezi firmami a Evropskou komisí je, aby byl veškerý obsah vytvořený umělou inteligencí označen. Podle Jourové jde o ochranu práv na informace a také snahu zamezit, aby umělá inteligence vytvářela dezinformace.

Jourová proti Elonu Muskovi: Regulace musí být. Můžeme Twitter zakázat
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová pravidelně jedná s technologickými giganty o regulaci umělé inteligence. Závěr posledních jednání je prý takový, že veškerý obsah vytvořený umělou inteligencí musí být jasně označen.

„Tohle už je obsaženo v nařízení o umělé inteligenci, ale to vejde v platnost až za dva roky, ale my vidíme, že technologický vývoj je rychlejší než právo, proto se s firmami musíme dohodnout, aby do svého počínání zabudovaly nějaké bezpečnostní zarážky,“ vysvětluje Jourová v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Chci, aby byla zachována práva jednotlivců, v tomto případě právo na informace, aby člověk věděl, že to, co čte nebo vidí, je produktem umělé inteligence. Představte si před volbami, jaké manipulativní příspěvky, obrázky se mohou objevovat a ovlivnit ty volby. A druhá věc je svoboda slova, protože v momentě, kdy začneme chránit svobodu slova nebo právo duševního vlastnictví robota, tak tím vlastně zároveň oslabujeme reálného člověka,“ má jasno Jourová.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Cílem tak podle Jourové je, aby umělá inteligence lidem sloužila a nezačala jejich životy posouvat nežádoucím směrem. „Je nutné to regulovat, ale to přijde právně až za nějakou dobu. Mluvila jsem třeba s šéfem Googlu a ptala jsem se ho, zda je možné, aby produkt umělé inteligence byl takto označen. A on mi říkal, že vyvíjejí právě řešení, jak upozornit na to, že jde o produkt umělé inteligence,“ prozradila Jourová.

Jedním z požadavků podle ní také je, aby existoval konkrétní člověk, který za novou technologii zodpovídá, kdo ji inovuje a uvádí do života a na trh. „Musí to být kontrolovatelné, abychom se byli schopni podívat do algoritmů a na konci všeho musí být člověk pro případ, že je nutné to zastavit,“ vysvětluje Jourová.

„Žijeme v přelomové době a nesmí se to vysmeknout z rukou, jak říká i izraelský historik Juval Harari. Ten pronesl zajímavou myšlenku, že když umělé inteligenci rozkážeme zničit všechno, co ničí naši planetu, tak ona nejspíše jako první zničí právě lidstvo. K tomu nesmí dojít, a proto my, kteří přinášíme pravidla, se snažíme posílit práva a schopnosti člověka držet vývoj umělé inteligence pod kontrolou,“ opakuje eurokomisařka.

V tomto prý má Evropská komise velkou podporu členských států EU, protože si uvědomují, že EK má větší páky na technologické firmy. Na globálním kodexu pro umělou inteligenci se nyní Unie domlouvá také se Spojenými státy.

Na jednáních s technologickými giganty Jourová prý řeší zejména možnost zneužití umělé inteligence k dezinformační válce, která nyní probíhá s Ruskem. „Zaplavují nás dezinformační kampaně, nejsou to žádné s prominutím drby nebo nepěkná slovíčka na internetu. Jde o cílené kampaně, které mají narušit svobodné volby a zmanipulovat lidi. Firmy se v rámci dobrovolné dohody upisují k tomu, že se na tyto věci budou zaměřovat,“ doplňuje Jourová.

Jednání se podle eurokomisařky ale neúčastní například Twitter, který pod vedením Elona Muska odešel i z dobrovolného kodexu o dezinformacích. Musk totiž prosazuje sociální síť se svobodou slova bez omezení podle litery americké ústavy. „Vzali jsme to na vědomí. Twitter dobře ví, že na něj dopadne tvrdá regulace, co se týče dezinformací a nelegálního obsahu, která má vejít v účinnost letos v srpnu,“ ubezpečuje místopředsedkyně Evropské komise.

Evropské státy ale mají schválené regulace například v otázkách podpory terorismu, popírání holokaustu, schvalování agrese nebo dětské pornografie. „Nemůžu si pomoct, ale v Evropě máme tak hrůzostrašné zkušenosti z historie s tím, že holokaust začal u slov, že tady prostě ta regulace musí být,“ dodává Jourová s tím, že pokud nebude Twitter tato pravidla dodržovat, může v Evropě být zakázán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

*, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarle Halsnes , 12.06.2023 20:26:11
A nebylo by lepší místo Twitteru zakázat Jourovou?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…