Jourová své nástupkyni přeje, aby jako nová ministryně obstála

02.10.2014 17:00

Končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) doufá, že její nástupkyně Karla Šlechtová ve funkci obstojí. Ocenila dřívější práci Šlechtové na přípravě strategie evropských fondů. Se svou nástupkyní se Jourová chce brzy sejít a předat jí agendu. Jourová to novinářům řekla ve čtvrtek po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Jourová své nástupkyni přeje, aby jako nová ministryně obstála
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Jourová se má stát eurokomisařkou, ve středu kvůli tomu absolvovala slyšení před poslanci Evropského parlamentu. Zeman se podle Jourové k jejímu středečnímu vystoupení nevyjadřoval ani pochvalně, ani kriticky. „Mluvili jsme o tom, že portfolio, které jsem dostala, je velmi široké a náročné. Ptal se mě na moje priority," řekla novinářům Jourová. V komisi by měla mít na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví.

K vystoupení Jourové se ve čtvrtek vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož si končící ministryně vedla dobře. Vyzval také zástupce ODS, kteří Jourovou kritizovali, aby zapomněli alespoň na chvíli na stranickou řevnivost a podpořili společný zájem České republiky. Tím zájmem je nepochybně úspěch české eurokomisařky, uvedl.

Jourová: Jako ministryně jsem Zemanovi nedělala vrásky na čele

Se Zemanem Jourová probrala i své dosavadní působení na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). „Myslím, že žádné hodnocení neříkal, ale měla jsem z té atmosféry dojem, že jsem mu nedělala vrásky na čele," řekla k tomu Jourová.

Svoji nástupkyni zná ministryně z jejího dřívějšího působení na MMR, odkud Šlechtová letos odešla na Úřad vlády. „Vím, že měla zásadní podíl na přípravě strategie fondů pro období 2014 až 2020. Je to člověk, který rozumí fondům v té makroúrovni, rozumí programování, tomu systému," uvedla Jourová, která stála v čele úřadu od letošního ledna. Se Šlechtovou se chce v blízké době sejít a upozornit ji na některé priority v agendě MMR.

Budu Šlechtové přát, aby obstála

„Budu jí přát, aby obstála, a to i s ohledem na to, že to přeji tomu oboru. Rozsah ministerstva je velmi široký, budu jí přát, aby se jí to povedlo skloubit a pokrýt," uvedla Jourová, která v čele úřadu skončí v pátek. O tom, zda bude Šlechtová jmenována hned po jejím odchodu, se prý Zeman s Jourovou nebavil. Šlechtovou Zeman přijme v pátek odpoledne.

Ve čtvrtek se Jourová ještě sejde s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, aby s ním probrala, ke kterému datu rezignuje na post místopředsedkyně ANO. Řadovou členkou hnutí ale zůstane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…