Jourová varuje: Kvůli pandemii nesmíme zapomínat na ruské dezinformace a užitečné idioty. Takže posíláme 5 milionů euro „nezávislým médiím“

27.03.2020 10:35

Celá Evropská unie se potýká s koronavirem a podle eurokomisařky Jourové nelze ani dnes zapomínat na boj s dezinformacemi, které šíří Čína a Rusko. Tyto země musí dostat na srozuměnou, že se EU umí bránit, i když se musí vypořádat s užitečnými idioty na vlastním území.

Jourová varuje: Kvůli pandemii nesmíme zapomínat na ruské dezinformace a užitečné idioty. Takže posíláme 5 milionů euro „nezávislým médiím“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Česká eurokomisařka Věra Jourová oznámila, že Evropská unie finančně podpoří nezávislá média, protože ani v časech koronaviru nelze zapomínat na boj proti dezinformacím, který se bez nezávislých médií vést nedá.

V tomto boji proti virtuálním hrozbám by měl pomoci v první řadě tzv. Digital Services Act, který Komise představí do konce tohoto roku. Ten má vůbec poprvé stanovit jasná pravidla pro internetové společnosti a online platformy včetně povinnosti výše zmíněný obsah vyhledávat a mazat. Stejně tak by tato legislativa měla obsahovat i ustanovení týkající se netransparentního profilování, cílení reklam a fake news a fungování algoritmů sociálních sítí,“ napsal k tomu server Hlídacípes.org.  

Vedle toho je podle Jourové potřeba vytvořit jakýsi akční plán na ochranu demokracie. V rámci tohoto plánu Evropská komise uvolňuje 5,1 milionu eur na podporu nezávislých médií, která mohou dezinformace vyvracet.

Česká eurokomisařka, která má na starosti péči o právní stát a boj proti dezinformacím, varovala, že celá řada dezinformací pochází z Ruska a Číny a těmto zemím je třeba předvést, že se umíme bránit.

„Jsme znepokojeni i tím, kolik dezinformací šíří i samotní Evropané. Někteří z nich to dělají kvůli zisku, další jsou jen užitečnými idioty,“ varovala Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…