Jourové gratuluje prezident i premiér. S rýpnutím se ale ozval Okamura

07.10.2014 16:22

Věra Jourová je potěšena, že mohla před výbory Evropského parlamentu konkrétně komentovat své záměry a vize. Slyšení označila za náročný, ale demokratický proces. Pravděpodobná budoucí evropská komisařka za Českou republiku to dnes uvedla v reakci na své schválení čtyřmi výbory europarlamentu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že české kandidátce během grilování nezůstal v ruce „černý Petr". Prezident Miloš Zeman vyzval k tomu, aby se udělala tlustá čára za debatami o tom, jaké portfolio měla Jourová dostat. Popřál jí úspěch v tom, které má.

Jourové gratuluje prezident i premiér. S rýpnutím se ale ozval Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

„Jsem potěšena, že jsem dostala příležitost konkrétněji okomentovat své záměry a vize. Byl to demokratický proces, náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít Evropský parlament, který bude schvalovat komisi jako celek," uvedla Jourová v prohlášení. Je po zubní operaci a nyní nemůže mluvit.

Podle Sobotky Jourové pomohla podpora dvou nejsilnějších frakcí

Mezi prvními gratulanty bývalé ministryni pro místní rozvoj byl premiér Sobotka. „Je pozitivní, že během grilování v EP nezůstal 'černý Petr' v ruce české kandidátky," napsal předseda vlády. Při jednání výborů podle něj Jourové pomohla podpora obou nejsilnějších frakcí, evropských sociálních demokratů a lidovců. "Znovu se potvrdilo, že portfolio paní Jourové je velmi rozsáhlé a důležité. Jinak by se nedotýkalo čtyř výborů a nevzbudilo tak širokou debatu včetně písemných dopadů," dodal premiér.

Podle Zemana je třeba udělat tlustou čáru za spory o portfolio

S blahopřáním se připojil i prezident Zeman. „Je potřeba udělat tlustou čáru za spory, jaké portfolio měla nebo neměla mít, a přát jí, aby v tom, co má, měla úspěch," prohlásila hlava státu.

Úsvit: ČR bude hrát v EU třetí housle

Jourová má v Evropské komisi vést oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. Česká vláda pro ni původně usilovala o získání rezortu regionálního rozvoje, dopravy nebo průmyslu. Na to dnes upozornil i opoziční Úsvit, podle něhož vláda nebyla schopná pro Jourovou vyjednat adekvátní portfolio. „Bohužel bude mít česká eurokomisařka na starost úplně jiné portfolio, než na které je odbornicí, což opět způsobí situaci, že bude hrát Česká republika v rámci Evropské unie třetí housle," uvedl Úsvit v prohlášení.

Dosavadní místopředsedkyně hnutí ANO musela absolvovat tradiční slyšení budoucích eurokomisařů před výborem pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, právním výborem, výborem pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a výborem pro práva žen. Jejich zástupci dnes vyslovili s působením české kandidátky v komisi souhlas.

S gratulací přišel Bělobrádek i tajemník pro evropské záležitosti

„Nijak mě to nepřekvapuje a mohu jí jen pogratulovat," reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Obavy a varování skeptiků se nepotvrdily. Gratulujeme!" uvedl k tomu na Twitteru státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Podle sociálnědemokratické europoslankyně Olgy Sehnalové evropští socialisté Jourovou podpořili. „Nezakrývali své výhrady, ale po věcném vyjasnění a upřesnění odpovědí dali jejímu schválení zelenou. To se týká stanoviska sociálních demokratů ve všech výborech, před kterými Věra Jourová vystupovala," uvedla v prohlášení Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …