Jsem plebejec a kandiduji za plebejce, říká Zeman

19.01.2013 9:58

V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny (LN) Miloš Zeman zdůrazňuje, že on je kandidátem plebejců, zatímco jeho protikandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) kandiduje za ty nejbohatší. Opakovaně připomněl, že jeho soupeř je členem této vlády je to třeba stále opakovat. Je třeba opakovat, že kníže hlasoval pro církevní restituce či zvýšení DPH. Nadcházející druhé kolo prezidentské volby je tak v zásadě soubojem mezi patriciji a plebeji, který trvá už stovky let.

Jsem plebejec a kandiduji za plebejce, říká Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

"O mně dokonce jeden komentátor u příležitosti mých 60. narozenin napsal, že jsem geniální plebejec. Nevím, jestli jsem geniální, ale jsem zcela určitě plebejec, jak místo frází dokládám svým životním stylem," zdůrazňuje Zeman.

Nejbohatší Praha volí knížete, to je jasné

To, že většina médií Schwarzenberga podporuje vidí Zeman jako přirozené, média se prý v minulosti stavěla na stranu patricijů. A současná volba není nic jiného, než souboj mezi pravicí a levicí, případně soubojem mezi patricijem a plebejem.Zeman zdůraznil, že jako plebejec podporuje na i poctivé podnikatele, kteří lidem dávají práci. Hovoří o nich jako o podnikatelích baťovského typu. Proti nim stojí podnikatelé koženého typu. Mezi ty podle všeho počítá třeba miliardáře Zdeňka Bakalu, který je podle Zemana největším sponzorem Karla Schwarzenberga.

Do kampaně knížeti Bakala věnoval půl milionu korun, takže rozhodně není jeho největším sponzorem, ale Zeman na tento postřeh Lidových novin odvětil, že Bakala mohutně podporoval TOP 09 i před volbami v roce 2010.

"Podívejte se, spor mezi patriciji a plebejci, to je zhruba dvoutisíciletá záležitost," poznamenává Zeman. To, že v nadcházející volbě půjde o tento souboj dokládá Zeman i na příkladě Prahy, kde mají lidé nejvyšší příjmy a je zde nejnižší nezaměstnanost. A lidé tu ve velkém volí knížete. V chudých regionech je tomu ale jinak.

O Gripenech a sociální demokracii

V rozhovoru přišla řeč také na kauzu Gripeny či na Zemanův vztah k ČSSD. Zeman dotaz na stíhačky a případnou korupci kolem nich důrazně odmítl s tím, že dostat svědčí o neznalosti tazatele. Jeho vláda projednávala otázku nákupu Gripenů a tento prodej byl zamítnut, pronájem stíhaček zařídila až vláda Špidlova.

"Musíte uznat jeden silný argument: pokud se nějaký obchod neuskuteční – a tehdy se jednalo o prodeji, ne o pronájmu, není asi důvod kohokoliv korumpovat. Rád bych viděl toho optimistu, který by korumpoval předem. Neplatí se náhodou úplatek po vykonání díla?" ptá se Zeman a dodal, že o korupci se v souvislosti se stíhačkami sice na veřejnosti mluví, ale prokázáno nebylo nikdy nic.

Na adresu ČSSD pak Zeman uvedl, že rozhodně není pomstychtivý člověk, takže se ho sociální demokraté nemusí být. Své nezvolení prezidentem sice označil za zradu, ale na druhé straně ocenil, že ho tentokrát jednotně podpořilo předsednictvo strany, což vnímá jako vstřícný krok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…