Jsem plukovník KGB, právě si jdu otřít čelo. Zeman na Žofíně házel vtípky

20.05.2013 13:56

Prezident Miloš Zeman v pondělí přednesl projev na Žofínském fóru, které bylo věnováno dvacetiletí samostatné České republiky. Mluvil o krizi v eurozóně a mimo jiné navrhl dva "konkrétní a nepopulární návrhy". Zeman ale svůj projev okořenil i několika vtipy na adresu novinářů.

Jsem plukovník KGB, právě si jdu otřít čelo. Zeman na Žofíně házel vtípky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

„Jako silný kuřák, kterému vysychá horní patro, potřebuji občas zavlažit,“ prohlásil před začátkem projevu a zavdal si ze sklenice vody.

Neopomněl rýpnout do novinářů a začal mluvit o současné krizi v eurozóně. „Nechci se dotknout mých milovaných novinářů, ale každý student střední ekonomické školy ví, že recese je definována tak, že HDP klesá dva kvartály za sebou. Jistě jste si povšimli, že náš hrubý domácí produkt klesá šest čtvrtletí za sebou. Musíme si nalít čistého vína a říct si, že jsme v krizi, a nezakrývat to zdvořilým výrazem, jakým je recese,“ uvedl prezident.

Euroamerická krize je řešena naprosto nesmyslným způsobem

Podle Zemana všechny údaje potvrzují, že krize pokračuje. Euroamerická krize je ale podle něj řešena naprosto nesmyslným způsobem. Dochází k nekrytým inflačním emisím, respektive k tisku peněz.

„Příznivý důsledek spočívá v tom, že umazává státní dluh. Nepříznivý důsledek spočívá v tom, že znehodnocuje úspory střadatelů,“ vysvětlil Zeman.

Musíme se z krize proinvestovat a vytvořit ministerstvo veřejných prací

Na fóru pak přednesl řešení, které osobně dlouhodobě prosazuje. „Z krize se musíme proinvestovat. Rok před volbami nemůžeme očekávat od politiků ani na levici ani na pravici, kteří se chtějí zalíbit voličům, že budou slyšet na téma - z krize se musíme proinvestovat,“ myslí si Zeman.

Také navrhl „dva konkrétní a velmi nepopulární návrhy“. „První je v tom, že Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo být přeměněno na Ministerstvo veřejných prací. To existovalo už za první republiky,“ navrhl Zeman. To by mělo nabízet zdroje na základě veřejně prodiskutovaných projektů soukromým firmám formou Public Private Partnership.

Mělo by se stanovit, že investice neklesnou pod určitou mez

Druhý návrh je prý mnohem nepopulárnější. „Obávám se, že v současné době by jakákoliv vláda velmi pravděpodobně nic takového nepřijala, třebaže je to svým způsobem daleko důležitější než různé brzdy,“ upozornil.

Podle Zemana by se mělo stanovit, že „investice, jako část výdajů státního rozpočtu, nemohou klesnout pod určitou mez. A že by se měly pravidelně, byť v malé míře, zvyšovat.“

Jsem generálem tří tajných služeb – Mossadu, CIA a KGB - a potí se mi čelo

Po svém projevu Zeman začal odpovídat na dotazy různých návštěvníků a posluchačů fóra. Vzápětí vyzval novináře, aby si připravili fotoaparáty, protože si bude otírat čelo.

„Chystám se kapesníkem otřít zpocené čelo. To není dáno charakterem otázky, nýbrž tím, že je tady poněkud přetopeno,“ prohlásil s úsměvem. Po terezínské tryzně se objevily v médiích postřehy, že mu teplo nedělalo dobře a neustále si otíral čelo.

Jeden z dotazů poukázal na to, že má Zeman velké vazby na ruské firmy. S nadsázkou se označil za plukovníka KGB, kolonela CIA a generála izraelské tajné služby Mossad.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…