Jsme jak malé děti, co se bojí smyšlených bubáků. Je to invaze, postavte proti nim stráž. Shrnuli jsme pro vás, co všechno už k imigraci zaznělo z Babišova hnutí

02.10.2015 4:44

Konat se dnes u nás volby, tak by v postoji k migrační otázce patřilo hnutí ANO pro voliče k těm méně čitelným politickým subjektům. Jeho předseda Andrej Babiš však tvrdí, že má jasný návrh na řešení uprchlické krize a odlišné názory některých poslanců jsou jen jejich vlastními. Mezi ty patří i Jiří Zlatuška, který věří, že stejně jako malé děti časem pochopí, že se nemusí bát bubáků, tak i občané si uvědomí, že to, co nás ohrožuje, není to, že se staráme o lidi, kteří prchají před válkou.

Jsme jak malé děti, co se bojí smyšlených bubáků. Je to invaze, postavte proti nim stráž. Shrnuli jsme pro vás, co všechno už k imigraci zaznělo z Babišova hnutí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Postoj stran a hnutí k přijímání migrantů nabývá čím dál větší význam při rozhodování voličů, komu dát svůj hlas. U našich jižních sousedů, jejichž politici kritizovali Českou republiku za malou vstřícnost vůči uprchlíkům, katapultovaly nedělní regionální volby v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy na druhé místo tamní Svobodnou stranu s více než třiceti procenty hlasů. Její dvojnásobný zisk oproti posledním volbám se přičítá tomu, že důležitým tématem voleb byla migrační krize a Svobodná strana Rakouska sbírala hlasy nespokojených i díky nedávnému požadavku svého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, aby se k ochraně proti nekontrolované migraci na rakouských hranicích vystavěl plot po vzoru Maďarska.

Podle průzkumů u nás dlouhodobě nejpopulárnější hnutí ANO je v postoji k řešení migrační krize poměrně rozpolcené. Mezi ty, kteří nejvíce otevírají náruč uprchlíkům, patří především poslanec Jiří Zlatuška, ale i Martin Komárek nebo ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, na druhé straně názorového spektra najdeme poslance Bohuslava Chalupu a Janu Lorencovou stejně jako předsedu hnutí Andreje Babiše. Jiří Zlatuška ve středečním Interview ČT24 dokonce přirovnal zařízení pro uprchlíky v Bělé ke koncentračnímu táboru a v souvislosti s tím, jak se k migrantům chováme, poznamenal, že na místě ministra vnitra Milana Chovance by neměl lehký spánek v obavách, že bude jednou souzen podle paragrafu 259 a) trestního zákona, mučení a přečiny proti lidskosti.

Migrační vlna je dobře organizovaná a cílená invaze

Jeho stranický kolega Bohuslav Chalupa v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sice přiznal, že mu je uprchlíků líto, ale migrační vlnu označil za dobře organizovanou, cílenou invazi obrovské skupiny lidí z jiného kulturně-náboženského okruhu s cílem, který byl zcela jasně mnohokrát definován náboženskými vůdci islámu. Jde o podobný postoj, jaký hlásal předseda hnutí Andrej Babiš v pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou. „Je to určitě bezprecedentní situace, kterou Evropa ještě nezažila. Je to skutečně invaze kultury národů, které mají jiné náboženství, jiné pracovní návyky, jiný vztah k ženám. Tyto národy se nebudou integrovat,“ prohlásil šéf hnutí ANO.

Podobně rázně si počínal o tři později v pořadu Partie televize Prima. „Německo páchá v přímém přenosu ekonomickou sebevraždu. Protože, víte kolik dostává uprchlík na měsíc? 670 euro, což je asi 19 tisíc korun. Jen pro informaci, u nás je důchod 11 tisíc. A ještě mají ubytování zadarmo. Je to největší tragédie Evropy,“ tvrdil Andrej Babiš a doporučil, aby si Evropská unie především chránila své hranice, zatímco uprchlické tábory by měly existovat na území Turecka, odkud by do Evropy měli mířit jen lidé, kteří to opravdu potřebují, ne ekonomičtí migranti. V rozhovoru pro Hospodářské noviny se vyslovil pro společnou pohraniční stráž, která by strážila schengenský prostor, i společnou evropskou armádu.

Hnutí ANO vzniklo kvůli nápravě vnitřních problémů, migrace není prioritou

Nad tím, že hnutí ANO je v této pro veřejnost nyní tak citlivé otázce nejednotné a pro voliče nečitelné, se jeho předseda nepozastavuje. „Já jsem svoje názory v pořadech Máte slovo a Partie řekl jasně. Naši poslanci vyjadřují své názory, hnutí ANO zveřejnilo svůj jasný návrh na řešení uprchlické krize,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš. Mezi návrhy hnutí ANO patří nutnost řešit současnou migrační vlnu mimo Evropu, je třeba také jasně definovat, kdo je „skutečný uprchlík“ a kdo uprchlík ekonomický. Uvažovat by se mohlo o zavedení karet pro ekonomické uprchlíky, kteří by už při svém příchodu věděli, kde budou pracovat. Pokud by v tomto zaměstnání skončili, museli by si do tří měsíců najít jiné, jinak by museli z Česka odejít.

S mnohem větším pochopením přistupuje k otázce migrantů předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Jiří Zlatuška, který ale nevidí problém v tom, že se postoje v poslaneckém klubu hnutí ANO mnohdy velice diametrálně liší. „I v České republice jsou různé názory a žiju tady. V hnutí ANO je dost lidí, s nimiž se zcela shodnu, dost lidí, se kterými se neshodnu. Prioritou, se kterou jsme jako hnutí šli do politiky, je náprava vnitřních problémů, které souvisí s korupčním prostředím a nefunkčností systému včetně toho, co se třeba odehrává na úrovni parlamentních obstrukcí a podobně. Otázka uprchlíků je pro mě z tohoto hlediska svým způsobem sekundární, kvůli té bych do politiky nešel. Takže nepociťuji jako fatální problém, že se v pohledu na ni lišíme,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Zlatuška.

Do voleb se probíhající debata dostane z vypjatě emocionální úrovně

Zároveň připomíná obecné závazky České republiky v oblasti lidských práv i to, že patříme do Rady Evropy, že jsme přijali Evropskou úmluvu o lidských právech, že jsme vázáni evropskými úmluvami proti mučení i jsme se přihlásili ke Všeobecné deklaraci lidských práv. „Tohle všechno beru jako nesmírně důležité a mezinárodní smlouvy jsou v našem právním řádu na úrovni ústavních zákonů. V okamžiku, kdy se s nimi dostane do střetu nějaký běžný zákon, tak mají mezinárodní smlouvy přednost. Když si vezmu Úmluvu OSN o uprchlících z roku 1951, jíž jsme smluvní stranou, tak má pro mě sílu ústavního závazku a s tímto k tomu přistupuji i s vědomím slibu, který jsem jako poslanec na začátku mandátu skládal,“ podotýká bývalý rektor Masarykovy univerzity.

Přitom je přesvědčen, že vstřícný postoj vůči migrantům by mohl hnutí ANO do budoucna poškodit. „Pevně doufám, že do voleb se probíhající debata dostane z té vypjatě emocionální a iracionální úrovně do polohy, kdy si uvědomíme, že zde jde i o hodnoty, které chceme prezentovat jako Česká republika. A že si uvědomíme, že chceme patřit do Evropské unie včetně hodnot, na kterých je postavená, a ne se pohybovat někam směrem k Rusku. Stejně tak je zde prostor pro to, aby si lidé uvědomili, že ta prvoplánová atavistická reakce na nějaké iluzorní ohrožení zvenku, že fakticky je reakcí, která nemá racionální opodstatnění,“ tvrdí Jiří Zlatuška.

První zastřelené dítě na hranicích změní pohled veřejnosti

Také očekává, že obavy z uprchlíků u nás postupně zmizí. „Já se nedivím malým dětem, že se občas samy bojí usínat potmě, protože mají strach z bubáků. Ale i malé děti časem pochopí, že ti bubáci jsou jenom smyšlení a že skutečná nebezpečí jsou někde jinde. Stejně tak věřím, že si občané uvědomí, že to, co ohrožuje Českou republiku, není to, že se staráme o lidi, kteří prchají před válkou, ale že to skutečné nebezpečí je v tom, jak si zde bouráme a rozebíráme stát. Hlavní rezorty, které k tomu mají co říci, jsou především rezort školství a rovněž práce a sociálních věcí, které by se měly starat o to, jak ty, co přicházejí, úspěšně integrovat do společnosti,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Zlatuška.

Příchod migrantů rovněž nepovažuje za problém bezpečnostní. „Nikdy nepostavíme ploty a zdi tak, abychom tomu dokázali vzdorovat, pokud by k nám zamířili lidé prchající před válečným ohrožením nebo by se sem přesouvali třeba z Ukrajiny. První zastřelené dítě na hranicích změní pohled veřejnosti stejně, jako ho měnil třeba ten utonulý chlapec na pláži u řeckého ostrova. A tenhle obecný trend, si myslím, nejsme schopni zastavit. Stejně jako jsme se přesvědčili, že nejsme schopni poručit větru, dešti nebo zastavit povodně. Ale to, co můžeme dokázat, je postarat se, že když sem někdo přijde a dáme mu možnost, aby tady žil, tak že bude integrován do společnosti a nebude naší většinovou společností vnímán jako nepřátelský živel,“ vysvětluje Jiří Zlatuška.

Liberálnějšími komentáři jednotlivců se ANO snaží udržet pravdoláskaře

Takto zřetelně soucítící pohled na migranty nezastává jeho kolega z poslaneckého klubu hnutí ANO Bohuslav Chalupa. „Ale ANO není stranou standardního typu, je to hnutí. Máme pravidlo, že členové poslaneckého klubu hnutí ANO mají právo na svůj názor a pokud ho sdělí dopředu, tak ho klub akceptuje. To neznamená, že s ním souhlasí, ale snažíme se ty věci diskutovat. V této chvíli už máme vytvořenu expertní skupinu pro problematiku imigrace, takže hnutí ANO pracuje na tom, aby názor, který jde směrem k veřejnosti byl víceméně jednotný. Už teď se tak devadesát procent našeho klubu v názoru na imigraci shoduje. Někteří poslanci mají jiný názor, ale co se týká standardní politické linie, že musí jednoznačně dodržovat linii hlavního proudu, tak jim žádné problémy dělat nebudeme,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Vytvoření expertní skupiny je něčím, co by od hnutí ANO očekával politolog Jan Kubáček už dříve i vzhledem ke zcela protichůdným výrokům jeho členů. „Většina standardních hnutí by si na toto téma uspořádala interní diskusi a na základě přednesených argumentů, na základě nějakého přesvědčení a reality všedních dnů, situace ve státě, situace v okolí, ale i nějakého profilu voličstva by k tomu zaujala jednotný postoj. V tomto hnutí ale platí, že co si myslí Andrej Babiš, to je to používané, to absolutní, všechny ostatní názory jsou de facto minoritní, tolerovatelné. Částečně tu dvojkolejnost postojů vnímám i tak, že se hnutí ANO pokouší některými liberálnějšími komentáři jednotlivců udržet, dejme tomu, pravdoláskaře nebo městské intelektuály, ale když přijde na realitu, tak dominuje názor Andreje Babiše,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Andrej Babiš není jen dominantní silou, ale i ideou hnutí ANO

Překvapuje ho ale, že nějaká je rétorika Andreje Babiše a jeho hlasování na vládě je velmi často zcela odlišné. „Navenek je Andrej Babiš poměrně kritický, shrnuje názory skeptického tábora, ale na vládě hlasuje buď velice neutrálně, nebo spíš proaktivně až jakoby optimisticky. Takže to je spíš fascinující. Zajímavé je, že s tím zatím nebyl konfrontován, že s tím nemají problém ani jeho voliči a že to téma nikdo nezdvihl, že je hezké něco říkat, ale v praxi se chovat odlišné. Ty vstřícné názory k uprchlíkům jsou taková pěna dní, tolerovaný minoritní postoj pro určité voliče. Klíčové – a zatím to praxe potvrdila – je, co říká a co si myslí pan Babiš. To nakonec všichni přijmou. Mě fascinuje, že se mnozí vyjadřují a prezentují jako samostatné osobnosti, ale v momentě, kdy přijde na lámání chleba, tak stáhnou svůj názor a řeknou, že se musí ctít názor vedení hnutí. Jen se potvrzuje, že dominantní silou, energií a v podstatě i tou ideou hnutí ANO je Andrej Babiš sám o sobě,“ dodává politolog.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…