Jsme z těch průzkumů nervózní, přiznávají „průšvihoví“ lidovci a Starostové. Pro jistotu přisypávají miliony

29.06.2017 12:25

Dvojkoalici lidovců a Starostů a nezávislých přidělávají starosti předvolební průzkumy, podle nichž se uskupení nedostane do Poslanecké sněmovny. Je totiž potřeba desetiprocentní zisk, prozatím se dvojkoalice pohybuje na hraně, kolem osmi devíti procent. Píše o tom deník Právo.

Jsme z těch průzkumů nervózní, přiznávají „průšvihoví“ lidovci a Starostové. Pro jistotu přisypávají miliony
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

Kvůli nízkým číslům v průzkumech tak začínají podle deníku dokonce někteří lidovci volat po tom, aby byla dvoukoalice zrušena a kandidovalo se pouze na jedné kandidátce. To by pak stačil pouze pětiprocentní zisk. 

„Průzkumy ukazují, že jsme měli jít do modelu kandidátky KDU s podporou STAN,“ řekl poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka se slovy, že si to strana zbytečně ztížila. „Naše loga jsou na volebních materiálech příliš malá a měla by být výraznější,“ řekl Hovorka. Obdobného názoru je pak i Michael Canov ze STAN.

„Uvědomujeme si, že značka není ještě zažitá. Je to stejné, jako když se zavádí nový prášek na trh,“ podotkl předseda STAN Petr Gazdík s tím, že kampaň bude posílena a nová značka bude propagována i o prázdninách. „Představíme další osobnosti a další programové priority,“ sdělll Gazdík. 

Dojde také k navýšení rozpočtu z 50 na 60 milionů. Podle poslance KDU-ČSL Víta Kaňkovského nastávají snahy, aby se nová značka dostala lidem pod kůži. „Je ale zbytečné zastírat, že určitá nervozita v našem táboře i v táboře Starostů je, ale je předčasné z toho zatím dělat závěry,“ řekl.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí

Gazdík pak k průzkumům uvedl, že nejsou směrodatné. Prozatím jim přisuzují kolem 8–9 procent, jde však o součet zisku jednotlivých stran. Dvojkoalice jako taková ještě totiž příliš v povědomí skutečně nevešla. To se podle předsedy Starostů a nezávislých změní v kontaktní kampani a až budou hotové kandidátky. 

„Hrajeme trochu vabank,“ uzavřel Gazdík s tím, že si uvědomuje, že v případě, kdyby hnutí ANO, které bude zřejmě vítězem sněmovních voleb, získalo i propadlé hlasy dvoukoalice, mělo by šanci získat většinu. 

„Být nervózní v červnu z průzkumů, když volby do Poslanecké sněmovny jsou až v říjnu, je s prominutím předposranost,“ zkonstatoval však situaci místopředseda STAN Věslav Michalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…