Jsme zemí českého národa, chce profesor a senátní kandidát Gerloch dát do Ústavy. Ondřej Neff tleská

09.08.2018 20:23

Český právník a profesor na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Aleš Gerloch se rozhodl kandidovat do Senátu. Pokud bude zvolen do horní komory českého Parlamentu, rád by jako politik prosazoval změnu Ústavy ČR. Rád by do ústavy prosadil větu, že je Česká republika zemí českého národa. Publicista Ondřej Neff nápadu profesora Gerlocha tleská.

Jsme zemí českého národa, chce profesor a senátní kandidát Gerloch dát do Ústavy. Ondřej Neff tleská
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Profesor Aleš Gerloch by se rád stal senátorem. Do politického souboje s komunistkou Martou Semelovou či někdejším prezidentským kandidátem Janem Fischerem vstoupí na Praze 12. Jako nezávislý kandidát.

Pokud v politickém klání uspěje, jako senátor by např. rád prosazoval výstavbu metra D. Ale nejen to. Usiloval by také o změnu ústavy. Do základního zákona státu chce prosadit větu, že Česká republika je zemí českého národa.

Publicista Ondřej Neff k tomu na serveru Neviditelný pes dodal, že se to někomu může jevit jako banální věta, jako samozřejmost, kterou není třeba nikam psát. Jenže podle publicisty žijeme ve zvláštní době, ve které je třeba stvrzovat i věty, které by se v jiných časech jevily natolik samozřejmé, že by jim nebylo třeba věnovat pozornost.

„Žijeme totiž v době, kdy je pojem národ mnohými vnímán jako pojem podezřelý, ujalo se adjektivum toxický. Podstatná je identita individua, zakotvená v univerzálních lidských právech, ta pak jsou rozšiřitelná a rozšiřovatelná ve všech směrech podle libosti. Takovému konceptu je idea národa a idea příslušnosti k národu přinejmenším nepohodlná, velmi často nepřátelská. Odtud tedy pojem ‚toxická‘,“ napsal Neff.

Stojí za připomenutí, že kupříkladu profesor Tomáš Halík tvrdí, že nám tato země nepatří. Podle teologa jsme na ní z milosti Boha. Proto bychom podle Halíka měli postupovat podle božích přikázání a jako správní křesťané pomoct trpícím uprchlíkům.

Pokud by se věta profesora Gerlocha dostala do ústavy, bylo by jasné, že nám tato země patří. Do mysli řady lidí by to vneslo klid.

„I když se můžeme dočkat teze, že ta ústava je vlastně toxická, protože omezuje identitu opřenou o univerzalitu lidských práv,“ uzavřel Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…