Jsou české potraviny bezpečné? V rádiu promluvil ministr Jurečka

09.01.2017 18:25

Hostem pondělní Kauzy dne na Rádiu impuls byl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Moderátorka Zuzana Bubílková se hned v úvodu ptala, zda jsou české potraviny bezpečné. Jestliže vezmeme v potaz, že se do Česka vrátila po deseti letech ptačí chřipka, šlo o dotaz důležitý.

Jsou české potraviny bezpečné? V rádiu promluvil ministr Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Jsou potraviny bezpečné? Teda drůbeží potraviny?“ ptala se moderátorka Zuzana Bubílková. „Jsou bezpečné, kontroluje to Státní veterinární správa,“ uklidňoval posluchače Marian Jurečka. Následně potvrdil, že chovatelé, jejichž chovy drůbeže budou zlikvidovány, dostanou odškodnění. Je tu však jedno „ale“.

Žádost o vyplacení odškodného musí být vyplněna do šesti týdnů od likvidace chovu. Pokud někdo podá žádost až po této lhůtě, už se žádného odškodnění nedočká. „Bohužel, tady nás limituje zákon,“ konstatoval člen vlády.

V tuto chvíli ptačí chřipka nezamořila žádný z velkých chovů. Ministr přesto apeloval na chovatele, aby své ptactvo nepouštěli do kontaktu s volně žijícím ptactvem či trusem volně žijícího ptactva, protože nemoc se šíří právě díky kontaktu. Spotřebitelům doporučil, aby nakupovali maso jen z ověřených zdrojů, kde je jasné, že muselo projít patřičnými kontrolami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…