Jsou směšní všichni ti, kdo opovrhují pravdou a láskou. Eva Holubová s dcerou a pejskem roztleskávala Václavák

17.11.2021 20:17

„Jsou směšní všichni ti, kdo opovrhují pravdou a láskou“. A všichni ti, kdo se cynicky vysmívají odkazu Václava Havla. I to znělo z pódia Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí, když tam dorazila herečka Eva Holubová s dcerou. Ještě předtím měl sólo Šimon Pánek, který děkoval aktivistům z Milionu chvilek, protože si prý málokdo uvědomuje, co se jim povedlo.

Jsou směšní všichni ti, kdo opovrhují pravdou a láskou. Eva Holubová s dcerou a pejskem roztleskávala Václavák
Foto: Screen Youtube
Popisek: Eva Holubová a její dcera a pes na Václavském náměstí

Přichází čas veteránů, pronesl Jindřich Šídlo, moderátor Koncertu pro svobodu. A uvedl svého kolegu z řad rebelujících studentů z roku 1989, dnes ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka. Neziskový sektor vystupoval již hodinu před ním, ale Šimon Pánek dostal vlastní okno.

„Patřil k těm nejvýznamnějším. Poté odmítl kynoucí velkou politickou kariéru a začal pomáhat. Založil jednu z největších humanitárních organizací ve střední a východní Evropě,“ drnčel Šídlo do prvních obdivných výkřiků z náměstí.

Jeho vystoupení začalo poděkováním nástupcům, aktivistům mladé generace z Milionu chvilek. „Ani nedoceňujeme, jak velkou úlohu sehráli a jak hodně pomohli tomu, že demokracie, tedy změna u moci, u nás zafungovala a nedošlo k nevratným krokům v demontáži demokratického systému, procesů a pravidel,“ chválil.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí
  Budeme tu mít vládu, hlásící se k ideálům 17. listopadu. Hlásí se k nim verbálně a zdá se prý, že to myslí vážně. Je to podle něj vláda liberální, tvořená liberálními elitami. Klíčové ale prý bude, jak se postaví k těm, kteří si myslí, že prohráli, a kteří mají těžké životy.

Připomněl nové vládě, že k ideálům listopadu patřila i solidarita, vnímavost a respekt. A představa, že silnější budou pomáhat slabším.

Řečnická čísla završila herečka Eva Holubová, která s sebou na pódium vzala dceru a psa. Byla na pódiu již třetí zástupkyní můzy Thálie a tak jako její předchůdkyně Eliška Křenková a Tereza Ramba vzpomínala na myšlenky dramatika a prezidenta Václava Havla.

„Václav Havel – statečný, nezkorumpovatelný muž se schopností propojovat lidi,“ četla do aplausu. Václav Havel byl podle ní intelektuál s analytickou inteligencí, vizionář, státník, ale také umělec s osobitým smyslem pro humor.

„Nechal nám tu všem velký odkaz,“ pravila Eva Holubová a čekala na potlesk, který nepřišel, tak si o něj řekla. Havlovi prý Holubová vděčí za to, že se stala demokraticky smýšlející občankou. A to už si nikým nedá vzít.

„Děkuju, pane prezidente,“ zvolala k nebi.

Její dcera Karolína, umělecká fotografka, pak pohovořila o tom, jak pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a jak nám Havlův slavný výrok nastavuje morální hodnoty. Je to prý velká a neobyčejná věc, řečená srozumitelným způsobem.

Lidé, kteří opovrhují pravdou a láskou, jsou podle ní směšní. Jen láska nás prý v tomto absurdním světě může zachránit. Absence lásky páchá to největší zlo. A týká se to i absence lásky k matce přírodě.

Pravda zase bývá často pošlapána. „Ale vždy se najdou tací, kteří se ji rozhodnou z toho bahna zvednout, očistit a bránit.“

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ zvolaly pak obě Holubové současně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…