Jste jak ti nejhorší kolaboranti z dob protektorátu, hubuje Grebeníček ,,zpochybňovače" zásluh SSSR

16.04.2015 7:29

Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček tvrdí, že u nás dochází k překrucování historických faktů. To, co se učí děti ve školách o úloze Sovětského svazu při porážce fašismu, je dle jeho názoru neuvěřitelné a v ničem si nezadá s výklady, které v průběhu druhé světové války vtloukali do českých hlav nejhorší kolaboranti. Dle Grebeníčka je ale třeba uvažovat v hlubších souvislostech.

Jste jak ti nejhorší kolaboranti z dob protektorátu, hubuje Grebeníček ,,zpochybňovače" zásluh SSSR
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Grebeníček v komentáři pro stranický tisk Haló noviny uvádí, že ve školách se dětem vtlouká do hlavy, že údajný komunismus je sice podobné zlo jako fašismus, ale ve čtyřicátých letech minulého století nebylo jiné cesty, než aby se prý demokratické státy Anglie, Francie a USA dočasně spojily i s komunistickým Sovětským svazem. Důvod byl prý jediný – Hitlerova armáda byla velmi těžkým protivníkem.

Co však ve školních osnovách dle komunistického poslance chybí je význam Sovětského svazu pro porážku fašismu. „Ani slovo o tom, kdo nesl největší tíhu válečných operací, ani sebemenší zmínky o tom, kdo způsobil smrt desítek milionů sovětských lidí, téměř třetiny všech padlých a zavražděných této nejstrašnější války, kdo smetl z povrchu zemského sedmdesát tisíc sovětských měst a vesnic, kdo způsobil, že Sovětský svaz ztratil třicet procent národního bohatství. Blahosklonně se přehlíží fakt, že Rudá armáda osvobodila 113 milionů lidí z područí nacistického Německa a dalších sedmdesát milionů z područí japonských militaristů,“ tvrdí Grebeníček.

Komunistický poslanec dále uvádí, že nezkreslená interpretace druhé světové války a jejích výsledků je důležitá i z hlediska toho, že jisté kruhy na Západě se snaží přesvědčit veřejnost, že hlavním nebezpečím byl a stále ještě zůstává údajný komunismus. Takové stanovisko je ale prý ve své podstatě pokračováním toho, co tvrdili nacisté. Jenom je vše zasazené do jiných historických souvislostí.

Grebeníček k tomu podotýká, že je třeba uvažovat v širších a hlubších souvislostech. „Ne, není žádným tajemstvím, že v dějinách lidského myšlení a konání se vyskytuje i mnoho nesmyslů a zla. Je-li ovšem člověk nadaný rozumem, citem a vůlí, dovede najít východisko z mnoha těžkých situací. I když, a sedmdesáté výročí vítězství nad fašismem je toho názorným příkladem, téměř s ničím nelze počítat s absolutní jistotou. Dovolím si však tvrdit, že lidský život má smysl především tehdy, je-li člověk schopen uvažovat v širších a hlubších souvislostech,“ konstatuje komunistický poslanec.

Celý komentář k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…