Jste jako pedofilové, vyčetl čtenář pravověrnému komunistovi. A to není všechno...

05.05.2013 5:06

Právo na práci si zaslouží každý. Jenže i člověk, který umí hodně, práci nedostane. Tvrdí to člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ) Vojtěch Mišičák. Na tato slova pak reagoval čtenář ParlamentníchListů.cz tak, že přirovnal bolševiky k pedofilům.

Jste jako pedofilové, vyčetl čtenář pravověrnému komunistovi. A to není všechno...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Mítink komunistů v Mostě na prvního máje

V čem byl minulý režim lepší než ten současný? To je věčné téma k diskusi. V jedné z nich v rámci rubriky ParlamentníchListů.cz Politici voličům se čtenář opřel do člena ÚV KSČ Vojtěcha Mišičáka a přirovnal bolševiky k pedofilům. Tomu předcházela výměna názorů týkající se nezaměstnanosti.

Práce pro všechny

„My nevidíme budoucnost v nepracujících. Chceme dát právo na práci, které je jedním ze základních lidských práv, každému. Každému se může stát, že přijde o práci,“ uvedl člen ÚV KSČ Vojtěch Mišičák s tím, že v případě tvrzení, že každý, kdo chce, si práci najde, se jedná jen o klišé.

Právo na práci si musí člověk zasloužit

Na tato slova reagoval čtenář pod přezdívkou jozo1, který považuje za stěžejní právo na život. To má každý, kdo spatří světlo světa. „Ať je bílý, modrý nebo zelený! Je to dar! Právo na práci si musíš vydobýt, nikdo nemá právo ti tuto možnost vzít! V tom je lidská svoboda a důkaz, že na tento svět máš právo. Pokud toto nezvládneš, nemáš zde místo. Pokud i přesto chceš žít, musíš se přizpůsobit, ale vždy to musí vycházet z tebe. Pokud to vychází z druhého, je to zasahování do tvé svobodné vůle! A to Vy děláte. V tom je Vaše nepřirozenost,“ tvrdí čtenář.

Svoboda vychází ze společnosti, v níž se nepracuje na vlastníky

Podle Mišičáka je to však jinak. „Myslím, že člověk může právo na život ztratit, pokud ho sám vezme, nebo chce vzít, někomu jinému. Pokud vůle lidu bude jiná, lid bude žádat svá sociální práva, tak se bude muset přizpůsobit ta menšina, která bude proti. Mám dostatečnou sociální zkušenost, abych věděl, že i člověk, který umí hodně, práci nedostane. Svoboda je poznaná nutnost, tedy ji neberu tak, jak mi ji Vy a tento systém předkládá. Pouze ve společnosti, kde nebudu muset pracovat na vlastníky výrobních prostředků, se budu cítit svobodně,“ oponoval komunista.

Bolševik je stejný jako pedofil

Takovéto uvažování je však podle čtenáře scestné a nebezpečné pro lidstvo. „Tuto tezi vymýšlí jenom destruktivní člověk, zastupující Kainovu větev. Člověk nemá právo brát život, ale žít život! Dav lidí nikdy nic nevymyslí, pokud zde nebude jedinec,který má dar od Stvořitele vytvářet myšlenkové hodnoty a nebude za tuto snahu řádně a mimořádně oceněn! Bez nich je dělnická třída k ničemu. Když dojde na lámání chleba zahyne, neví si rady! Toto je nepsaný zákon přírody. O přežití silných jedinců. Vy chcete tento zákon obrátit a postavit proti sobě, což vede k destrukci a likvidaci osobností (inteligentních mozků), a to jste již prokázali v praxi. Jste ničitelé přirozenosti,“ míní čtenář.

A pokračuje: „Bolševik je na rovni pedofila! Když člověka láká, je k němu slušný, příjemný, vysvětlující, a když jej lapí, je nenávistný, vraždící a likvidující přirozenost. Což je rovno fašismu. A proto by Vás měli zakázat! Co to je vůle lidu? Opět je to vůle jedince, který si hraje na Boha-bolševika, komunistu, nebo snad Marxů a Leninů bylo mnoho?" ptá se čtenář.

Mezi bolševiky je míň pedofilů než mezi katolickými knězi

To si však zástupce KSČ nenechal líbit. „Už je to tady... Vykřičníky a urážky nahrazují argumenty. Kterou biblickou postavu zastupuji, je mi celkem jedno. Ano, rád vyzvu lid, aby si bral to, co mu patří. Nerozděluji lidi podle profese, ale podle toho, zda vytváří hodnoty, nebo zda žijí z hodnot jiným člověkem vytvořených. Materialismus je vám ale zřejmě cizí. Pracující, ať je dělníkem, nebo pracující inteligencí, bude v socialismu pracovat svobodně, bez omezení kapitálem a vzájemně se od sebe učit. Myslím, že mezi bolševiky je míň pedofilů než mezi Stvořitelem vyvolenými katolickými knězi. Ti také rádi zvedali pravici, když už komunisty srovnáváte s fašisty."

Historik: Lidé mají tendenci zapomínat to špatné

Redakce následně oslovila historika z Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera, který se problematikou minulého režimu zabývá. Podle jeho slov lidská paměť má tendenci vytěsňovat negativní zkušenosti a zesilovat pozitivní. Proto se dnes často hovoří o tom, že za komunismu bylo lépe, každý měl práci a podobně. „Historikové a sociologové vám navíc řeknou, že vždy po nějakém čase od společenské změny přichází jistá retrovlna, tedy nostalgie po minulosti, která prostupuje celou společností, jejíž iluze a přílišná očekávání se nenaplnily,“ řekl Miller.

Historik se vyjádřil i k otázce zákazu stran hlásících se ke komunismu. „Zákaz komunistické strany po roce 1989 by samozřejmě nevedl ke změně myšlení skalních komunistů, řada z nich by se rozptýlila do jiných stran. Ale tento krok by měl obrovskou symbolickou hodnotu, která by spočívala v signálu o jasném rozchodu s minulostí. Současný stav tak v jistém smyslu udržuje kontinuitu s obdobím před rokem 1989. Neexistence komunistické strany by do určité míry měla harmonizující efekt na společnost, protože by dnes vášnivé, polarizující a poněkud vyčerpávající diskuse o tom, jak vycházet s komunisty a zdali jsou legitimní ve veřejném prostoru, absentovaly. Možná to ale vidím příliš idealisticky, uznávám,“ uzavřel historik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…