Jste pitomci... Dusno kvůli Tonymu Blairovi a válce v Iráku. Staré zlo se promítá do boje o lídra levice

23.07.2015 12:30

Britští labouristé hledají nástupce Eda Milibanda, který „hodil ručník do ringu“ krátce po neúspěšných parlamentních volbách. Levicovou stranu by dle výsledků průzkumu realizovaného společností YouGov mohl vést Jeremy Corby. Ne všichni labouristé by však s takovým scénářem byli spokojení. Proti se jasně postavil například bývalý dlouholetý šéf strany a premiér země Tony Blair.

Jste pitomci... Dusno kvůli Tonymu Blairovi a válce v Iráku. Staré zlo se promítá do boje o lídra levice
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

Jeremy Corbyn byl přitom vzhledem ke svým radikálním levicovým postojům před průzkumem považován v nadcházejících vnitrostranických volbách za outsidera. Nakonec však získal u 1054 oslovených respondentů podporu ve výši 43 %. Až za ním tak skončil s 26 % stínový ministr zdravotnictví Andy Burnham a stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová s 20 %. Až na čtvrtém místě skončila s 11 % Liz Kendallová, kterou podporuje Tony Blair. Ten v reakci na výsledky průzkumu prohlásil, že pokud se strana posune pod případným vedením Corbyna ještě více doleva, nemá šanci uspět ani v příštích volbách.

Celý text z Reuters je ZDE

„Optimálním řešením je posunout se více do středu. Můžete uspět jedině tehdy, když budete podporovat odbory, stejně jako živnostníky. Tradiční levicová platforma je cestou zpátky. Podporu radikální levice považuji za reakcionářskou. Premiér David Cameron si jistě přeje, aby se stal Corbyn šéfem labouristů. Potom by nás jeho konzervativci měli mnohem snazší porazit. Moderní svět znamená, že se musíte stále vyvíjet. V opačném případě zůstanete pozadu,“ cituje bývalého britského premiéra agentura Reuters a připomíná, že uspěl v letech 1997 až 2007 ve třech volbách po sobě právě s levo-středovým programem.

Celý text z BBC je ZDE

Corbyn Blairovu kritiku na tiskové konferenci konané v Londýně odmítl s tím, že v průzkumu neuspěl proto, že je příliš levicový. „Uspěl jsem proto, že jsem příznivcem méně tvrdých úsporných opatření.“ Navíc prohlásil, že Blair by se měl raději starat o vyšetřování okolností, za kterých se pod jeho vedením účastnila země války v Iráku. Potenciální šéf labouristů však dle BBC příliš nevoní ani Johnu McTernanovi, který dříve působil jako Blairův poradce. Ten označil ty, kteří by rádi viděli Corbyna v čele labouristů, rovnou za pitomce. Naopak bývalá labouristická ministryně zahraničí Margaret Beckettová takové ostré odsudky v rozhovoru pro BBC 4 odmítla. „I já jsem jedním z těch pitomců, jak nás McTernan nazývá. Kdyby Jeremy představoval cestu zpátky, tak bych se pro něj nerozhodla.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…