Julija Tymošenková nadiktovala Západu obsáhlý seznam: Toto jestli pro Ukrajinu neuděláte, přijdete o ní

20.05.2015 19:44

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková v předvečer konání summitu Východního partnerství vyzývá evropské politiky, aby společně čelili ruské agresi a ulehčili těžce zkoušené Ukrajině její situaci. Podle Tymošenkové se Ukrajina bez pomoci Západu neobejde.

Julija Tymošenková nadiktovala Západu obsáhlý seznam: Toto jestli pro Ukrajinu neuděláte, přijdete o ní
Foto: worldwide.com
Popisek: Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková

Anketa

Který z těchto politiků je pro vás přijatelnější?

hlasovalo: 5095 lidí

Podle Tymošenkové se podařilo prostřednictvím invaze ruských vojsk na Ukrajinu Vladimiru Putinovi zastavit proces rozšiřování Evropské unie na východ. „Evropská unie se však nesmí podvolit Putinově vůli a šíření idejí demokracie, právního státu a otevřených trhů musí pokračovat. Ruský prezident chce rovněž zabránit tomu, aby evropské politické, občanské a společenské normy zakořenily na Ukrajině. Vedle toho chce opětovně získat vliv na dění v Pobaltí, na Balkáně a vůbec všude tam, kde panuje v důsledku ekonomické krize napjatá situace,“ píše Tymošenková.

Bývalá ukrajinská premiérka upírá své naděje na summit Východního partnerství EU v Rize, který začíná zítra. „Je nutné, abychom na tomto summitu prokázali jednotu a odhodlanost čelit ruské agresi. Musíme však udělat konkrétní kroky, nikoli jen vydat oficiální prohlášení, ze kterého si Kreml a jím podporovaní separatisté nic nedělají,“ konstatuje Tymošenková a zmiňuje, že ústředním bodem ve snaze oživit Východní partnerství by měla být Ukrajina. „Situace v mé zemi je stále neradostná. Tisíce mých spoluobčanů zahynuly, další stovky tisíc přišly o své domovy. Ekonomika je stále v problémech a HDP kleslo od loňského února o celou čtvrtinu,“ zmiňuje Tymošenková.

„Evropa musí pochopit, že Ukrajina sama své problémy vyřešit nedokáže. Navzdory neutěšené situaci v mé zemi se Evropané nemohou vyhnout výzvě, kterou před ně postavil Putin. Jestliže uspěje ve své agresi na Ukrajině a podaří se mu nastolit zmrazený konflikt, bude o to samé usilovat podél celé ruské hranice,“ varuje Tymošenková, podle které má však Evropa v Ukrajině věrného partnera. „Naše oddanost evropské myšlence byla podrobena mnoha těžkým zkouškám. Nejprve ostřelovači přímo v Kyjevě a nyní ruskou armádou na celé východní Ukrajině,“ konstatuje Tymošenková.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Přední ukrajinská politička je přesvědčena, že po Ukrajincích vzhledem k těmto útrapám žádá Mezinárodní měnový fond a mnozí další až příliš. „Myšlenka, že Ukrajině prospěje po vzoru Polska před čtvrtstoletím šoková ekonomická terapie, je od počátku chybná. Právě taková politika totiž přispěla v roce 2008 k celosvětové finanční krizi,“ domnívá se jedna z hlavních tváří tzv. oranžové revoluce. Evropská unie by dle Tymošenkové měla pomoci Ukrajině vytvořit stabilnější měnu a postavit na nohy ekonomiku zpustošenou v důsledku ruské invaze. „Fiskální konsolidace financí je jistě rovněž důležitý aspekt. S ohledem na stav naší ekonomiky však nemají lidé co dalšího obětovat. Už dnes žijí doslova z úst do úst. Naopak potřebují úlevu a Evropa by společně s MMF měla garantovat, že v jejich podpůrných programech bude na tento aspekt brán zřetel.“  

Za nejdůležitější záležitost považuje Tymošenková to, aby Evropská unie splnila své závazky zakotvené v asociační dohodě. „Evropská unie tak může utvrdit Ukrajince v jejich důvěře v evropskou budoucnost. Vedle toho dá Kremlu jasně najevo, že jeho současná agresivní politika nemá šanci uspět. V rámci těchto snah by EU měla podpořit investice v mé zemi. Vzhledem k ruské invazi se zahraniční investoři od Ukrajiny odvrátili, což bylo přesně to, co si Putin přál. Dále by mohla Evropská investiční banka investovat peníze do vybudování infrastruktury na zlepšení spojení se zeměmi EU. V každém případě čelí Evropská unie velké výzvě: buď obnovit Východní partnerství či obnovit rozdělenou Evropu. Tak nebo tak budou rozhodnutí přijatá na summitu v Rize rozhodovat o osudu Evropy na další desetiletí,“ uzavírá Tymošenková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…