Jurečka: Že jsem mladý? V mém věku byl Josef Lux ministrem. Na rozdíl od Čunka víc přemýšlím

18.04.2017 6:52

"Na rozdíl od Čunka víc přemýšlím," zaznělo mimo jiné v rozhovoru pro časopis Týden z úst prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Kromě zlínského hejtmana hovořil také o předvolební koalici se Starosty a nezávislými či o vztahu k ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Jurečka: Že jsem mladý? V mém věku byl Josef Lux ministrem. Na rozdíl od Čunka víc přemýšlím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Předvolební koalice KDU-ČSL a STAN přijde Jurečkovi jako sympatická, byť odvážná myšlenka. Je to podle něj věc, která dává logiku a může České republice přinést do budoucna hodně dobrých věcí. 

"Jsme přesvědčeni, že bychom z hlediska dobré budoucnosti České republiky riskovali mnohem víc, kdybychom to neudělali. Můžeme vytvořit spolupráci dvou subjektů s hodně podobnými pohledy na klíčová programová témata. Jsme si blízko hodnotově i lidsky. I díky tomu se dají některé těžkosti, jež možná přijdou, překonat. A nenabízíme lidi, kteří vstoupili do politiky, protože zázračně zbohatli v byznysu nebo jsou v politice od roku 1990. Máme lidi, kteří měli reálná zaměstnání, byli úspěšní v soukromých i profesních životech, do politiky přišli před šesti nebo sedmi lety a nemají za sebou žádnou kauzu," vypočítal Jurečka plusy spolupráce a podotkl, že nemá obavy, že by koalice nepřekročila desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. 

Jurečka pak následně uznal chybu v komunikaci v průběhu února a na začátku března, kvůli čemuž se pak řada členů, především na Moravě, proti koalici postavila. "Ale myslím, že do sjezdu je na to ještě času dost," řekl.

Velmi hlasitým kritikem je pak zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek. "Odmítám lacinou kritiku typu: mladé nezkušené vedení. Se vší pokorou říkám, že jsem dnes ve věku, kdy byl předsedou strany a ministrem zemědělství Josef Lux. Myslím, že tehdy svou práci dělal dobře," poznamenal Jurečka. 

Podle zákulisních informací se hovoří o tom, že právě Čunek má Jurečku vyzvat na souboj o post prvního místopředsedy. "Pokud dokáže delegáty přesvědčit, že je lepší, nechť ho zvolí. Jsem přesvědčen, že pracuji dobře a s velkým nasazením," řekl Jurečka.

"Také pocházím z vesnice, snažím se používat zdravý selský rozum, ale byť jsem mladý – a možná někdy impulsivní, snažím se, abych své sdělení více promýšlel. Aby případně forma, jakou člověk něco řekne, nezavdávala zbytečně prostor pro kontroverze, aby se někoho nedotkla. V tom se snažím víc přemýšlet a nepálit to tak rychle od boku, jako to někdy dělá Jiří Čunek," podotkl ke svému případnému soupeři. 

Oba muži, Čunek i Jurečka, bývají také přiřazováni do probabišovského křídla v KDU-ČSL. Jurečka se však brání, že žádný bianko šek na povolební spolupríci s Andrejem Babišem nevystavil. Koalice se podle něj sestavují až po volbách a jeho bude zajímat možnost naplňování volebního programu. "Nevím, s čím přijdou, kromě toho, že budou chtít obecné dobro, aby bylo líp. Tady budiž ke cti sociálním demokratům, že alespoň něco konkrétního navrhují, byť na to občas koukám s podivem. To samé třeba ODS a TOP 09. Od Andreje Babiše jsem zatím nic nezaznamenal," řekl rázně k hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…