Jurečka naštval nevládky: Co dělá mezi poradci to Hnutí pro život?

15.05.2022 9:46

Ministra práce a sociálních věci Mariana Jurečku (KDU-ČSL) v dubnu vyzvalo pět nevládních organizací k ukončení jakékoliv spolupráce s konzervativním spolkem Hnutí pro život ČR. Taková spolupráce je alarmující, komentuje situaci politolog Lukáš Valeš, že zmíněný resort by měl jednat především ve veřejném zájmu.

Jurečka naštval nevládky: Co dělá mezi poradci to Hnutí pro život?
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Nevládní organizace varují, že uskupení Hnutí pro život vystupuje netransparentně a dlouhodobě usiluje o uzákonění zákazu přerušení těhotenství a omezení práv žen.

Hnutí pro život uvádí, že komunikuje se všemi politiky i úřady. „Komunikujeme se všemi politiky, úřady a dalšími veřejnými institucemi kvůli opatřením, která ulehčí rodinám přijetí nečekaně počatého dítěte, a to zvláště v situacích, kdy se žena cítí být k podstoupení umělého potratu partnerem či okolnostmi přinucena,“ uvedl Radim Ucháč z Hnutí pro život.

  • Původní text ZDE

Politolog Lukáš Valeš upozorňuje, že spolupráce podobných organizací s ministerstvem není správná a měla by být ukončena: „Je to až velmi alarmující prvek. Ministerstvo by mělo sledovat veřejný zájem, který by měl vycházet z odborné analýzy, nikoli zájem soukromý. Mělo by se chovat jako úřad,“ podotkl politolog, že takové počínání může ovlivnit způsob rozhodování či předkládané zákony.

Pozornost na sebe Hnutí pro život strhlo poté, kdy odsoudilo sbírku na nákup nouzové antikoncepce pro ženy znásilněné na Ukrajině ruskými vojáky. Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí resort zmíněný postoj hnutí rovněž odsoudil.

S Ministerstvem práce a sociálních věcí spolupracuje i Aliance pro rodinu. Ta vystupuje proti LGBTQ lidem a proti stejnopohlavním manželstvím. Podle mluvčího Amnesty International Bartoše se netají svými mnohdy extrémními postoji. „Aliance pro rodinu dlouhodobě usiluje o zachování nerovnosti a diskriminace LGBTI+ komunity,“ řekl.

Podle resortu se hnutí může zapojit do diskuse ke konkrétním tématům, ale neznamená to, že bude automaticky dostávat všechny legislativní úpravy, které resort chystá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…