Jurečka půjde na policii. Fialovi dorazil žhavý dopis

24.03.2023 9:22

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude muset na protikorupční policii vysvětlovat svoji činnost vedoucí k odvolání bývalého ředitele Úřadu práce ČR. Podle dostupných informací totiž mohl ředitele uplatit odměnou, kterou mu za jeho dobrovolný odchod z funkce nabídl. Jurečka nesouhlasí, zastal se ho i premiér Petr Fiala (ODS). Opozice naopak požaduje Jurečkovo odvolání, pokud se informace potvrdí. Navíc nejde o jediný skandál spojený v poslední době s Jurečkovým ministerstvem. Úředník Najmon, o něhož ve věci jde, poslal premiéru Fialovi dopis.

Jurečka půjde na policii. Fialovi dorazil žhavý dopis
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Ministr podle zjištění MF DNES nabízel řediteli úřadu práce odměnu, když sám rezignuje.

„Najmon jako státní úředník podléhal služebnímu zákonu. Ten říká, že ukončit služební poměr lze, jestliže státní zaměstnanec podle výsledku dvou po sobě jdoucích služebních hodnocení nevykonává řádně službu. To ale nebyl případ Najmona,“ píše MF DNES.

Sám bývalý ředitel Viktor Najmon uvádí, že jeho poslední hodnocení bylo velmi dobré.

„Poslední hodnocení ze srpna loňského roku, které připravila ještě ministryně Jana Maláčová a předával mi jej už ministr Marian Jurečka, jsem měl velmi dobré. Aby mě mohl vyhodit, muselo být další hodnocení o tři stupně horší,“ je si jistý Najmon, který se proti svému odvolání z funkce brání prostřednictvím odvolání k nejvyššímu státnímu tajemníkovi.

Podle ministra Jurečky měl on sám výhrady k Najmonově práci a několikrát je bývalému řediteli i sdělil. Mluvil prý o neplnění mimořádných úkolů v souvislosti s energetickou a uprchlickou krizí.

Najmonovi podle MF DNES vytýkal zejména prodlevy při vyřizování sociálních dávek, chybějící zaměstnance a pomalou digitalizaci. Zmínil, že mu dal služební hodnocení a následně jej odvolal.

Na celou věc ale vrhá jiné světlo nahrávka, kterou si údajně pořídil odvolaný ředitel Najmon a která má dokazovat, že ministr Jurečka mu za to, že nebude dělat problémy a přistoupí na ukončení pracovního poměru dohodou, nabízí mimořádnou odměnu.

 

„Žádám klidně férově odchod v podobě vaší rezignace a dohodu na mimořádné odměně a ukončit tu spolupráci. A já to nebudu nijak komentovat,“ říká prý na nahrávce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu, za držhubné, nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ prohlásil podle iDnes.cz Najmon.

To, zda lze zmíněné Jurečkovo jednání posuzovat jako úplatek, či jako jiné protizákonné jednání, bude podle všeho posuzovat Policie ČR. Ta na svém twitteru k článku, který vyšel na iDnes.cz uvedla, že „Informace prošetří z důvodu věcné příslušnosti NCOZ SKPV. Stejně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti.“

 

Případem nahrávky, která má dokazovat ministrovo uplácení, se zabývalo i opoziční hnutí ANO. Jeho první místopředseda Karel Havlíček se nechal slyšet, že pokud je nahrávka autentická, mohl tím být porušen služební zákon.

„Celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl podle serveru SeznamZprávy.cz Havlíček.

ANO pak vyzvalo premiéra Fialu, aby v případě potvrzení pravosti nahrávky situaci řešil, a pokud shledá, že byl služební zákon porušen, Jurečku odvolal. „Současně aby informoval veřejnost, jaký zvolí další postup,“ dodal Havlíček.

Postup ministra označil podle stejného serveru jako nepřípustný také bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

SeznamZprávy také informují o tom, že měl bývalý ředitel úřadu práce Najmon poslat premiérovi Petru Fialovi (ODS) dopis.

„Hovořil jste o mně jako o viníkovi neblahého stavu na ÚP ČR a ministrovi ing. Jurečkovi jako o zachránci, když mne odvolal z funkce generálního ředitele,“ píše se v něm.

Premiér Fiala se přitom podle MF DNES svého ministra zastával, což potvrzuje i zpravodajský server ČTK.

Ten napsal, že podle Fialy se ministr Jurečka snažil o změnu managementu a o to, aby se úřady práce posunuly dál a potřebné činnosti mohly vykonávat efektivně, moderně a dostatečným způsobem.

„Na tom se nebyl schopen s vedením úřadu práce shodnout. Tehdejší ředitel byl chráněn služebním zákonem. Pan ministr hledal cestu, jak se na odchodu dohodnout,“ řekl premiér s tím, že se nyní situace v úřadu práce odblokovala a změna bude dobrá i pro zaměstnance.

Dodejme, že v současné době se na Jurečkově ministerstvu řeší i další skandál, který se týká rozkradení značného množství peněz určeného na děti, humanitární dávky nebo pro Ukrajince. Současný ředitel Trpkoš navíc podle novinářů nezasáhl ani po informacích od podřízených, se slovy, že rozkradené peníze jsou jen „zlomky“ toho, co systém ušetří.

Psali jsme ZDE.

Právě odvolaný ředitel úřadu práce Viktor Najmon k celé situaci uvedl, že úředníci na chyby v systému upozorňovali už delší dobu.

„Se systémem přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí a úřady práce byly jen uživatelem. Upozorňovali jsme na možné chyby i na to, že například u příspěvku pro solidární domácnosti za ubytování Ukrajinců nemá úředník žádnou možnost zasáhnout, protože příspěvek zcela zpracovává robot,“ řekl před časem pro MF DNES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemějme strach., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespicak , 24.03.2023 10:01:06
Rakušan to všechno jistí, jako ostatní průšvihy politiků. Zato pana děkana Ševčíka by nejraději odsoudili za těžký zločin, když byl u Národního muzea a zastal se napadeného člověka policií.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…