Jurečka strhl straníky. Než ho zvolili, promluvil o Babišovi. Až se mikrofony třásly

23.04.2022 17:37

Lidovci si na víkendovém sjezdu v Ostravě volí nové vedení. O křeslo předsedy se znovu ucházel Marian Jurečka, momentálně také ministr práce a sociálních věcí. Ve svém projevu se tvrdě opřel do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Když si na něj vzpomněl, v jednu chvíli mohutně do sálu zahřměl: „Ne!“ Co ho k tomu vedlo? Podívejte se sami. Delegátům sjezdu také sdělil, že šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je úplně normální holka.

Jurečka strhl straníky. Než ho zvolili, promluvil o Babišovi. Až se mikrofony třásly
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Jurečka nejprve složil kolegům účty za poslední období od roku 2019, od roku, kdy tehdejší opozice začala po výzvách spolku Milion chvilek pro demokracii spolupracovat. V roce 2020 k tomu přišel covid. A tehdy podle Jurečky lidovci ukázali, že se svého žebříčku hodnot drží i v období krize.

„A to je ten silný moment, ta náročná politická disciplína, dokázat to politicky žít, aplikovat to v praxi a předvést konkrétní kroky. A myslím, že jsme tehdy v časech covidové krize prokázali, že jsme stranou, která dokáže konstruktivně spolupracovat. A musím říct, že mě tady mrzí lži tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), když říkal, že jsme jedinou opozicí, která háže klacky po nohy vládě,“ rozjel se Jurečka.

Při vzpomínce na tehdejší Babišova slova vypěnil.

„Ne,“ zahřměl do sálu.

„My jsme konstruktivně v Poslanecké sněmovně při jednáních s ministry i s premiérem přicházeli s konstruktivními návrhy, jak vládní opatření vylepšit, protože už tehdy jsme měli reakce od občanů,“ prozradil Jurečka.

A tehdy spolu prakticky začala opozice skutečně spolupracovat. A sami lidovci tehdy ukázali, že si umějí vyhrnout rukávy a pracovat. Šít roušky a tak podobně.

Ale hlavní odpovědnost tehdy nesla vláda Andreje Babiše. A právě za její vlády zemřely ve spojitosti s covidem desítky tisíc lidí a nastartovaly obří výdaje státu, jejichž důsledky vidíme dnes v podobě rychle se točících kol inflace.

A jak se během času upevňovala koaliční spolupráce, dospěli prý její aktéři k tomu, že jejich spolupráce musí být věcná a místy i minimalistická. Postupem času se podle Jurečky ukázalo, že méně je někdy více. A že je opravdu důležité chodit mezi lidi. Na nádraží, na ulici, v hospodě. Že mohli vidět budoucího premiéra, který se s nimi úplně nomálně baví. Že mohli vidět, že Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je úplně normální holka, která rozumí lidem a pochází z vesnice. „A dokázali jsme zbourat spoustu předsudků, které o nás lidé měli,“ zdůraznil Jurečka.

Koalici Pirátů a STAN poděkoval, že ukázala, že proti prázdnému politickému marketingu hnutí ANO lze vést normální volební kampaň.

A teď podle Jurečky svůj úspěch musejí lidovci přetavit v to, co chtěli. V práci pro lidi. V proměně České republiky v zemi, která nabízí dobrá a rozumná řešení jak pro tuto chvíli, tak i pro budoucnost. „Stojme nohama na zemi, s pokorou a rovně,“ žádal své spolustraníky. „Já bych si přál, aby Česká republika mohla mít vládu na tomto půdorysu nejméně příštích osm let, protože potřebujeme dělat věci koncepčně,“ pokračoval.

Ocenil, že vláda jako celek pomáhá Ukrajině v obraně proti ruské agresi. A současně Česká republika ukazuje, že v těžkých časech umějí všichni spolupracovat. Ukázalo to i tornádo v roce 2021, ukázala to teď i uprchlická krize. Česko dokázalo podat pomocnou ruku třem stům tisícům ukrajinským válečným uprchlíkům.  

Pokud někdo ubližuje ženám, ubližuje dětem, ubližuje starým lidem, tak si prostě musíme vyhrnout rukávy a dát někomu takovému přes držku, to je prostě normální,“ zahřměl Jurečka do sálu.

A dočkal se potlesku.

Zdůraznil, že dokud bude v Rusku vládnout Putin, je ohroženo i Česko. A jak už říká Bible, když se někde objeví Goliáš, tak musí přijít také nějaký David a Goliášovi napráskat.

Požádal všechny své spolustraníky, aby aktivně čelili dezinformacím o ruské válce na Ukrajině a vysvětlovali lidem, co je lež a co se na Ukrajině opravdu děje. „Lež není alternativní názor. Lež je lež,“ volal Jurečka.

Konstatoval také, že vláda Petra Fialy nemohla těžit z žádných sta dnů hájení nové vlády. „My jsme neměli ani 100 minut hájení,“ podotkl Jurečka.

Jako ministr práce si řekl, že je třeba pomoct lidem. „My jsme za šest týdnů museli postavit humanitární dávku, která je z poloviny digitalizovaná a systém na výplatu dávky, která je plně digitalizovaná, na kterou nemusí žádný úředník sáhnout. Ale my nejsme jen ministerstvo na rozdávání dávek. Pro nás je také důležité, abychom umožnili pracovat každému, kdo o to bude mít zájem,“ zdůraznil Jurečka.

Dovolával se také mezigenerační solidarity v české společnosti a dovolával se také toho, aby i nemocní spoluobčané mohli v klidu žít a případně i dožít v rodinném kruhu.

V obecné rovině ve svém kandidátském projevu Jurečka zdůraznil, že v této těžké době musejí lidovci ještě přidat plyn a ukázat lidem, že pro ně pracují skutečně bez ustání.

Po projevu Mariana Jurečky se lidovci jali hlasovat a zvolili Jurečku staronovým předsedou strany. Na víkendovém volebním sjezdu lidovců v Ostravě získal Jurečka 224 z 275 hlasů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…