Jurečka u Moravce: Lidé tu mají práci, a to není samozřejmé

08.05.2022 14:41 | On-line

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Jurečka popsal, jak vláda Petra Fialy (ODS) pomáhá v nelehkých časech lidem. A Schillerová i Samek se hned přihlásili o slovo. „My se nemůžeme smířit s tím, že z té vlády zazní, že my těm chudým něco dáme, aby ještě nezemřeli hlady,“ konstatoval Samek.

Jurečka u Moravce: Lidé tu mají práci, a to není samozřejmé
Foto: Screen ČT24
Popisek: Alena Schillerová a Marian Jurečka u Václava Moravce

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Jurečka v prvé řadě popřál k svátku všem maminkám a poděkoval lidem, kteří mezi lety 1939 až 1945 bojovali za svobodu naší zemně. „Jinak bychom tady možná nebyli, nebo bychom nemluvili česky,“ upozornil.

Poté se věnoval tomu, co to bude pro Česko znamenat, pokud se za rok a půl odstřihne od ruské ropy. „My děláme všechno pro to, abychom společně s našimi sousedy navýšili nárůst produktovodů, aby tady nebyl nedostatek ropy,“ řekl Jurečka.

Oznámil také, že vláda bude pokračovat v poskytování pomoci občanům v čase nelehké ekonomické situace. Do měsíce chce Jurečka předložit balíček opatření, který pomůže osobám se zdravotním postižením. Mimo jiné přislíbil zvýšení příspěvků na dopravu, ale nejen to. Chce pomoci rodinám s dětmi, kde musí pracovat s různými dietami kvůli různým onemocněním, např. celiakii.

Přislíbil, že vláda bude dál pomáhat chudším občanům v boji s růstem cen energií. „Když to sečteme, tak k lidem už míří, či ještě zamíří 85 miliard korun,“ sdělil Jurečka.  

Když dostala slovo Schillerová, upozornila, že česká vláda má omezený manévrovací prostor v boji s růstem cen energií.

„Česká vláda nemá ceny energií v rukou po těch divokých privatizacích ODS a ČSSD z 90. let. My nemáme v rukou nic. My jsme dnes v podstatě v situaci, kdy budeme muset vyjednávat s různými firmami. V jedné, kde má vláda trochu vliv, to je v ČEZu. To jen abychom si položili karty na stůl, že to nebude jednoduché,“ připomněla Schillerová.

Navyšování pomoci hendikepovaným občanům uvítala a hned doplnila, že vláda by měla navyšovat i rodičovský příspěvek. Připomněla, že valorizace důchodů, kterou vláda argumentuje, se děje ze zákona. Doplnila, že vláda Andreje Babiše navyšovala lidem důchody i nad hranici stanovenou zákonem.

A tady se ozval Jurečka. „My bychom hrozně rádi zvýšili všechno a to i nad inflaci, ale to by tu musela být nějaká rozumná rezerva. Protože tím, co my teď děláme, se dělá na dluh. Těm lidem se musí férově říct, že to budeme muset také zaplatit, a to i s úrokem,“ upozornil.

Konstatoval, že za vlády Andreje Babiše se vláda zadlužovala velkou rychlostí a NKÚ upozornil, že to nebylo jen v důsledku covidu. „A pokud budeme postupovat podle těch návrhů, ty by stály dalších 235 miliard korun. A touto cestou my jít nemůžeme,“ zdůraznil Jurečka.

Když se dostal ke slovu Samek, upozornil, že řadě lidí nezbývá, než bojovat o každou měsíční mzdu. Odbory proto chtěj bojovat za zvýšení ceny práce. „Ta inflace k nám je dovezená a je potřeba pomoci lidem, aby se s tím vyrovnali,“ volal ve studiu Samek.

Kabinetu Petra Fialy doporučil, aby zvýšila daně firmám. „Já nebudu říkat, které konkrétní, na to jsou odborníci na ministerstvu financí. Ale my se nemůžeme smířit s tím, že z té vlády zazní, že ‚my těm chudým něco dáme, aby ještě nezemřeli hlady‘,“ konstatoval Samek s tím, že vláda musí dbát na to, aby lidé mohli vést důstojný život.

Jurečka tady nabídl trochu jiný pohled. „Základem sociálního smíru je to, aby ti lidé vůbec měli práci. My dnes máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, už přes dva roky, ale to není samozřejmé. Málo se o tom mluví, ale vláda v tomto směru dělá kroky pro to, aby ti lidé práci vůbec měli,“ podotkl Jurečka s tím, že od tohoto bodu se musí odvíjet další věci.  

Když se ke slovu znovu dostala Alena Schillerová, volala po tom, aby se minimální mzda zvýšila o dva tisíce, aby to pokrylo 15% inflaci. Uznala, že některé zaměstnavatele to může drtit, ale zdůraznila, že i tak je zapotřebí to udělat.

Samek dal najevo, že podle něj je kde brát peníze na zvýšení minimální mzdy. „Je zajímavé, že nejbohatší dál bohatnou. Podíl kapitálu na nově vytvořené hodnotě roste. Ono je kde brát,“ vyjádřil svůj názor Samek.

Moravec poté obrátil pozornost diváků k větám Andreje Babiše a dalších poslanců z hnutí ANO, že bývalá vláda odpustila lidem DPH na energie za listopad a prosinec. Moderátor však upozornil, že snížení daně na energie se fakticky dotklo jen lidí, kteří si nechali změřit spotřebu do konce roku. Pokud se někomu odpočet energií dělal po novém roce, snížení DPH u energií už se na tyto lidi nevztahovalo. Tito lidé měli sníženy jen zálohy. „Není to paní exministryně svým způsobem takový podvod?“ zeptal se Moravec.

„Ale my jsme chtěli, aby to pokračovalo i po novém roce, pak by takovýto problém odpadl,“ vysvětlovala Schillerová. – „To je jak hodina Járy Cimrmana, toto,“ ozval se Jurečka. – „Promiňte, pane ministře, toto je skutečná administrativní realita této země,“ prohlásil Moravec. – „Já si počkám, až se dostaneme k vašemu pětitisícovému příspěvku,“ obrátila se Schillerová na Jurečku s tím, že ona 17. prosince skončila a dál už to neměla v rukou.

A Moravec skutečně přehodil diskusní výhybku k příspěvku 5 tisíc korun pro dítě v rodině. „Proč se to všechno v této zemi dělá tak komplikovaně?“ zeptal se moderátor. 

Jurečka hned ujišťoval, že vše důkladně vysvětlí, až budou domluveny kompletní parametry. „Já garantuji to, že budeme dělat vše pro to, aby to bylo co nejjednodušší a co nejméně administrativně náročné. Ale pak je tady další věc, že proč bych já jako rodič s vysokými příjmy měl dostávat takovýto příspěvek. Proto jsme to zastropovali.“

„Ale proč jste s tím šli ven, když toto nemáte dojednáno?“ ptala se Schillerová s tím, že by ji zajímalo, zda tyto peníze dostanou i rodiče studujících potomků, kterým už bylo 18 let. A dále, zda se to bude týkat dětí, jejichž rodiče spolu nežijí, a tak podobně.

„My jsme to řekli, aby bylo jasné, že na rodiny s dětmi nezapomínáme. My zcela vážně řekneme, ve chvíli, kdy ten návrh zákona zveřejníme,“ přislíbil Jurečka. V obecné rovině dodal, že situace v oblasti českých financí bude záviset i na tom, zda EU vykompenzuje Česku jistou část peněz, které ČR vydává na pomoc uprchlíkům. „Tady bude důležité i to, kolik těch lidí zapojíme v našem pracovním trhu. A tady jsem hrdý na Českou republiku. V Polsku jsou to 3 procenta, v Česku je to 12 procent, a kdyby se vzala jen ta dospělá populace, tak to procento bude vyšší,“ zmínil Jurečka.

Po prvních šedesáti minutách diskuse položil Moravec na stůl průzkum agentury Kantar, který ukazuje, že se ODS sama dotahuje na hnutí ANO Andreje Babiše.             

Babišovo hnutí by získalo 27,5 % hlasů, druhá ODS by získala 26 %. ODS za měsíc posílila o 4 %. SPD by získala 11 % a STAN 10 %. Piráti by získali 5 % a jako poslední by pronikli do Sněmovny. Mimo Sněmovnu by zůstali lidovci, TOP 09, i ČSSD a Přísaha Roberta Šlachty.

Analytik Kantaru Pavel Ranocha odůvodnil, že ODS čerpá sílu od svých partnerů – od KDU-ČSL a TOP 09, kteří klesají. Velmi kladně lidé hodnotí především práci předsedy ODS a premiéra Petra Fialy.

Pokud jde o podporu koalic tak, jak kandidovaly v říjnu 2021, tady by koalice SPOLU získala 33 % hlasů. ANO by v tomto modelu získalo 28,5 % hlasů. Koalice Pirátů a STAN by získala 11,5 % hlasů a hnutí SPD 11 %. Všechny ostatní subjekty už by zůstaly mimo Sněmovnu.

Moravec položil na stůl také průzkum, který ukázal, že s prací prezidenta Miloše Zemana  je spokojeno jen 20 % dotázaných. Před pěti lety touto dobou to bylo 57 %.

Samek se vrátil k ekonomickým problémům Česka a volal po tom, že je třeba reagovat na procesy deglobalizace ekonomiky, které souvisí s odstřižením Západu od energetických zdrojů z Ruska – a ptal se, proč Česko nechce pokračovat v těžbě hnědého a černého uhlí, ale místo toho se volá po přepravě zkapalněného plynu z USA či z dalších zemí. „My potřebujeme, aby se stát postavil k situaci a aby byl mnohem aktivnější, aby překročil rozměry, které je schopen zvládnout ten stávající rozpočet. Chceme, aby se vláda aktivně přihlásila k aktivní rozpočtové politice,“ žádal ve vysílání odborář. 

Když znovu dostal slovo ministr Jurečka, znovu konstatoval, že vláda bude pomáhat těm, kteří to v této nelehké době budou pokračovat. „KDU-ČSL je blízko lidem, rodinám a rodičům. Nejtvrději to dopadá na maminky samoživitelky,“ zmínil člen vlády.

Jedním dechem dodal, že nemá radost z toho, jak ČNB navyšuje úrokové sazby, ale uznal, že česká centrální banka v této situaci opravdu nemohla reagovat jinak. Připomněl, že dosavadní guvernér Jiří Rusnok varoval exministryni financí Alenu Schillerovou, že při nastaveném vysokém tempu zadlužování se Česko dostane do problémů.

Pokud by prezident Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB někdejšího poradce expremiéra Babiše Aleše Michla, Jurečka naznačil, že by nebyl úplně spokojen, protože by si na tomto postu představoval někoho staršího, kdo má více životních zkušeností.

Samek prohlásil, že inflaci v Česku považuje za z větší části dovezenou, takže ať už bude příštím guvernérem ČNB kdokoli, bude mít malou možnost, jak inflaci ovlivnit.

Nakonec se moderátor zastavil ještě u milosti, kterou prezident Miloš Zeman udělil řediteli Lesní správy Lány, podřízenému KPR. Průzkum Kantaru ukázal, že přes 80 % dotázaných udělení této milosti zkritizovalo. I mezi příznivci Miloše Zemana udělení této milosti podpořilo jen 14 % lidí. „Prezident tady prokázal, že se chová velmi klientelisticky,“ poznamenal k tomu Jurečka s tím, že by rád omezil finanční prostředky pro Lesní správu Lány. „Aby ten člověk nemohl v Lesní správě hospodařit jako pytlák,“ poznamenal Jurečka. „Kdybychom na to nereagovali, tak nás lidé budou vnímat jako někoho, kdo se smíří se vším. Ale s tímto se smířit nelze,“ dodal ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…