Jurečkovo ministerstvo představí své plány na lepší hospodaření s vodou

15.08.2016 6:19

Ministerstvo zemědělství dnes zveřejní své plány, jak lépe hospodařit s vodou. Představí také, jak se postavilo k úkolům, které mu loni v červenci zadala vláda. Prioritou resortu jsou jak pozemkové úpravy, které by mohly lépe zadržovat vodu v krajině, ale i výstavba čtyř nádrží, které by mohly pomoci se zásobováním vodou v době sucha. Resort se také snaží bojovat proti větrné a vodní erozi.

Jurečkovo ministerstvo představí své plány na lepší hospodaření s vodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Vláda na konci května odsouhlasila, že na opatření proti suchu půjdou skrze ministerstvo zemědělství na opatření proti suchu každoročně 2,4 miliardy korun, a to až do roku 2021. Dalších 0,7 miliardy by měly jít ze soukromých zdrojů na případné kofinancování projektů. Tehdy ale ještě neuložila ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), aby peníze navíc pro zemědělský resort našel. Jednání o rozpočtu na příští rok ještě nejsou u konce, nyní je ale přerušily vládní prázdniny.

Podle dřívějších vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se v posledních 20 letech v Česku hlavně investovalo do protipovodňových opatření a riziko dlouhodobého sucha se přehlíželo. Peníze by tak nyní měly jít na výstavbu a obnovování rybníků a malých vodních nádrží. Měly by podpořit i stavby vodovodů a kanalizací, či odbahňování nádrží. Počítá se také například s výstavbou nádrže Skalička. Nejspíš se také budou stavět čtyř nové vodní nádrže pro případ dlouhých období sucha. Jde o Pěčín v Královéhradeckém kraji, Vlachovice ve Zlínském kraji a Senomaty a Šanov ve středních Čechách.

Loni v červenci schválila vláda koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady a počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…