K Evropské unii není alternativa, domnívá se starosta Pacova

13.02.2014 11:04

ČR je v EU nejhorší v čerpání dotací. Co je podle starosty důvodem? A jaká pozitiva nám podle jeho názoru členství v unii přináší? I na to jsme se zeptali Lukáše Vlčka (BPP). Hovořili jsme ale i o nové vládě a svěřil se nám také se svými plány do budoucna.

K Evropské unii není alternativa, domnívá se starosta Pacova
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

Ještě žádný jiný kabinet nebyl jmenován tak dlouho po volbách jako vláda Bohuslava Sobotky, kterou jmenoval prezident Zeman po 95 dnech od předčasných voleb. V čem vidíte příčinu? A když jste sledoval vyjednávání o vládě, domníváte se, že vydrží celé své funkční období?

Příčinu v otázce doby délky jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky spatřuji především v osobě prezidenta. Miloš Zeman, vzhledem i ke změně způsobu volby prezidenta, chce být silných hráčem na české politické scéně. Prezident má jistě právo být „ve hře“ při jmenování vlády, důsledkem pak může být již zmíněných 95 dní od voleb do jmenování vlády. Osobně bych si přál, aby zavládla vyšší úroveň stability na vládní úrovni. V otázce stability není důležité, zda jste levicově či pravicově smýšlející (osobně si myslím, že v dnešní době význam levice, respektive pravice vyznívá či je chápán jinak než před 20 lety), důležitá je stálost názorů a právního prostředí, a to minimálně po dobu „normálního“ čtyřletého mandátu, do doby dalších voleb.

Co vy osobně od vlády očekáváte? Co vnímáte jako zásadní věc, kterou by měla změnit nová vláda?

Osobně bych velmi přivítal zjednodušení či realizaci takových kroků, které povedou ke zjednodušení a zpřehlednění právního prostředí.

Letošní rok je supervolební a jako první nás čekají volby do Evropského parlamentu. Podle vašich slov je projekt EU pro nás jedinou možnou budoucností. Postoj většiny Čechů je ale k členství spíše skeptický a někteří politici, včetně exprezidenta, hovoří o vystoupení z EU a její alternativě. Jak se k těmto úvahám stavíte vy osobně? Co pozitivního nám může podle vás EU přinést?

Hovoříte o vystoupení z EU a jiné alternativě? Jaká je ale jiná alternativa? Má být Česká republika ostrovem uprostřed Evropy? Chce-li být Evropa do budoucna konkurenceschopná, nevidím jinou alternativu než vyšší úroveň spolupráce členských států.

Dotace z EU jsou také pro mnohé obce významným zdrojem příjmu. Pokud se nemýlím, Pacov ale řešil v loňském roce problémy v souvislosti s jejich čerpáním a i vy kritizujete složitost administrativy a množství dotačních programů. Očekáváte v tomto směru nějakou pozitivní změnu od budoucí ministryně? A budete se snažit problémům předcházet nějak i vy osobně?

Problematika čerpání „evropských“ dotací je značně komplikovaná. Už od počátku je nešťastný velký počet operačních programů a značná rozdrobenost priorit. Jako další velký problém vidím velkou administrativní náročnost. Když začínalo programové období 2007-2013, hovořilo se o nutnosti zjednodušení administrativy spojené s čerpáním dotací. Situace se nezlepšila, ba naopak. Novou šéfku Ministerstva pro místní rozvoj Věru Jourovou znám od nás z Vysočiny, jako vedoucí odboru regionálního rozvoje, chápu ji jako profesionálku, od které si slibuji především tlak na zjednodušení systému čerpání „evropských“ dotací.

Neuvažujete vy osobně v rámci eurovoleb kandidovat? Jaké jsou vaše politické priority pro letošní rok?

V rámci eurovoleb neplánuji svoji kandidaturu. V letošním roce je pro nás prioritní oblastí číslo jedna školství, a to nejen z pohledu investic, ale i organizačních změn. Dále pak, držet se preferované politiky, a to: Město Pacov – čisté, bezpečné město, které nabízí dostatek kvalitních služeb a podmínek pro život.

Funkce politika má dnes negativní nádech. Vy osobně jste poměrně mladý. Proč jste se do ní pustil vy?

Není politik jako politik. Pokud vím, tak v posledním výzkumu, prováděném Centrem pro výzkum veřejného mínění pod Sociologickým ústavem Akademie věd ČR byla pozice starosty z pohledu prestiže vyhodnocena na 13. místě, starosta přeskočil i takové povolání, jako je kupříkladu voják z povolání, profesionální sportovec či kněz. Osobně jsem se do politiky pustil z toho důvodu, že nestačí sedět u piva a kritizovat ostatní, ale chci-li něco změnit, musím začít u sebe a být občansky aktivní. Komunální politika má to svoje kouzlo, že jsou za vámi vidět hmatatelné výsledky a navíc se lidsky a profesně naučíte mnoho věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…