K ničemu! odsoudil Bartoš zákaz vycházení. Řezník Prymula! řekl Zaorálek. A Pirát už nadskočil

28.10.2020 10:32

Ivan Bartoš si doma v obýváku udělal pohodlí a pustil se do Lubomíra Zaorálka, který ve venkovním studiu Událostí, komentářů ČT hájil vládní opatření proti koronaviru. Předseda Pirátů požadoval „chytrá řešení“, zkritizoval vládní dokument, který sněmovní strany dostaly a který by prý sestavil průměrný uživatel internetu, a nakonec se rozčílil, že Zaorálek mluví o „řezníku Prymulovi“.

K ničemu! odsoudil Bartoš zákaz vycházení. Řezník Prymula! řekl Zaorálek. A Pirát už nadskočil
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ivan Bartoš vystupuje v Událostech, komentářích

Kromě Radima Fialy z SPD se v debatě utkali ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten byl sice jen „na dálku“, ale přesto to právě mezi ním a Zaorálkem jiskřilo nejvíce.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

Ministr nejprve vysvětloval, že vládní opatření proti koronaviru (z nichž některá – třeba noční zákaz vycházení – byla vnímána jako nesmyslná a pochybovalo se o jejich účinnosti) je třeba vnímat jako komplex. Z aktuálních čísel se prý ukazuje, že epidemie zpomaluje, ale čísla nakažených pořád rostou. „Klíčová budou čísla za tento čtvrtek a pátek. Pokud nepřekročí osmnáct tisíc, tak to znamená, že už brzdíme. Ale to pořád neznamená, že máme vyhráno.“

Celkovým smyslem opatření podle něj je, že lidé se mají co nejméně sdružovat. Ale shlukování se prý před vyhlášením nočního zákazu a denního omezení vycházení skutečně dělo. „Sám jsem to viděl, třeba i před hospodou, která byla zavřená,“ svědčil.

Přísná opatření by podle něj měli lidé strpět na dva až tři týdny.

Ivan Bartoš se na sociální síti vládnímu zákazu nočního vycházení posmíval, že je to „jen další krájení salámu – zkusíme, a uvidíme“. A Daniele Písařovicové to vysvětlil: „Naši politici se řídili příkladem těch jižních států, kde je ale životní cyklus výrazně jiný. Tam ta města ožívají večer, to v ČR není úplně typické.“

Učit jsme se, podle Bartoše, měli spíše z vlastního chování při první vlně na jaře. A logický postup by podle něj byl, že vláda by si řekla, čeho chce za 14 dní dosáhnout, pak by ty dva týdny počkala a vyhodnotila, jestli se to očekávání splnila. Obojí – jak plán, tak výsledek – měla otevřeně vyložit veřejnosti. „To je to modelování, to je ta predikce,“ kázal.

Modely, o kterých mluví Zaorálek, prý jako předseda třetí nejsilnější parlamentní strany nikdy neviděl. „Dneska nám vláda poslala nějakých dvacet stránek velmi špatného dokumentu, v souvislosti s žádostí o prodloužení nouzového stavu, a ty dokumenty byly takové, že by je možný zvládl sestavit člověk, který se trochu orientuje na internetu.“

Jednalo se prý víceméně pouze o grafy z ÚZIS s popisem současného stavu. „Ale my chceme vědět, co bude za čtrnáct dní,“ žádal předseda Pirátů. Ti prý očekávají „chytrá řešení“, a některá dokonce sami navrhli.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Noční zákaz vycházení podle něj takovým chytrým řešením rozhodně není. „Vždyť to řekl i pan Prymula na té tiskové konferenci, že efekt asi velký nebude, ale dobře se to kontroluje a vymáhá,“ připomněl.

Premiér Babiš, podle něj, místo klidné rozvahy chaoticky mění opatření ze dne na den a obvykle nezná jiné opatření, než „ještě přitvrdíme“. „Ve 21. století přece nemůžete takto řídit stát,“ kroutil hlavou šéfpirát.

Zaorálek nesouhlasil, že by to bylo špatně: „Když nastupoval pan Prymula, tak se jasně řeklo: Teď nastupuje řezník a teď přijdou tvrdší opatření.“ Ale tvrdší opatření, podle Zaorálka, nepřišla, i když ČSSD byla připravena je podpořit.

Když byla schválena první opatření Romana Prymuly (uzavření škol), ČSSD očekávala, že se čtrnáct dní počká, co to dělá, tak jak požadoval Ivan Bartoš. Ale za tři dny prý najednou Prymula přišel, že „čísla stoupají, tak musíme přidat“. A přijala se další omezení.

Současná opatření se, podle Zaorálka, blíží „izraelskému lockdownu“, kterého se vehementně dovolává šéf lékařské komory Milan Kubek. Oproti izraelským opatřením mohou u nás lidé navíc pouze chodit do parků a nemusí dodržovat maximální předepsanou vzdálenost od domova. „Už není moc kam dále jít v uzavírání společnosti,“ myslí si.

„Za tři týdny, když to vydržíme, tak budeme mít bilanci snižování počtu nakažených,“ věří Zaorálek. Znovu zopakoval, že „brzdíme už nyní“.

Bartoš se evidentně rozčílil: „Mně vadí, když se ve veřejném prostoru šermuje takovýma emotivníma slovama, jako že někdo je řezník, že to je válka, že někde budou nějaké mrazáky. Ta situace je popsatelná, jsou to data a čísla.“

Trvá také na tom, že vládní opatření „nejsou vedena logicky“, třeba zákaz nedělního prodeje povede jenom k tomu, že lidé půjdou nakupovat jindy a potká se jich tak naopak více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…