K poctě Václava Klause proběhne jazzový večer na Pražském hradě

03.03.2013 7:42

Na závěr působení prezidenta Václava Klause se v neděli večer ve Španělském sále Pražského hradu uskuteční koncert pro zvané, na kterém vystoupí například Emil Viklický kvintet a Lucie Bílá s klavíristou Petrem Maláskem. Má název Díky nejen za jazz, pane prezidente a od 20:00 se s hodinovým zpožděním objeví na programu ČT2 České televize. Informuje ČTK.

K poctě Václava Klause proběhne jazzový večer na Pražském hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Mezi dalšími účinkujícími slavnostního večera k poctě prezidenta, jehož funkční období končí 7. března, bude trio kontrabasisty Františka Uhlíře a Boris Urbánek Band. Moderátorem bude hudebník Ondřej Hejma.

Stivín účast na závěrečném koncertu odmítl

Se svým kvartetem tu naopak odmítl vystoupit Jiří Stivín. Důvodem byl podle něj nesouhlas s Klausovými postoji z poslední doby, například s jeho názory na exprezidenta Václava Havla či s vyhlášením amnestie. "Připadají mi neadekvátní prezidentskému úřadu, pod to se já zkrátka nepodepíšu. To by vypadalo, že s tím souhlasím," řekl Stivín ČTK.

Původně byl totiž přesvědčen, že půjde o závěrečný koncert cyklu Jazz na Hradě. Pak se dozvěděl, že jde o koncert pro Klause jako poděkování za vše. "S tím já ale nesouhlasím," dodal jazzman.

Klaus v polovině února v rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy označil svého předchůdce Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Později uvedl, že se za svá slova nestydí, považuje je za správná a pravdivá.

Klaus na Hradě založil tradici jazzových večerů

Prezident Klaus založil na Pražském hradě tradici jazzových večerů, jichž se tu do poloviny února uskutečnilo devadesát, a do značné míry se podílel i na jejich dramaturgii. První koncert byl v únoru 2004. Často na nich účinkoval pianista Emil Viklický, který na ně také pozval spoustu zámořských jazzmanů. Jak řekl ČTK, v neděli vystoupí se saxofonistou Jaroslavem Jakubovičem, trumpetistou Miroslavem Hloucalem, hráčem na basu Josefem Fečem a Tomášem Hobzekem u bicích.

Dvě třetiny z cyklu Jazz na Hradě vyšly na CD. Na poslední třiašedesáté nahrávce se představili tenorsaxofonista Ondřej Štveráček a mistr "kráčející basy" Josef Fečo. Vznikla tak unikátní antologie nejen domácího jazzu, neboť cyklus připomněl Jaroslava Ježka, Karla Velebného, Glenna Millera i Counta Basieho. Životní jubilea tu vedle Viklického oslavili Jana Koubková, Jiří Stivín, Milan Svoboda, Rudolf Dašek a Milan Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…