K rozhodnutí mě přiměly večerní a ranní debata, řekl beze studu Pavel Dobeš

06.04.2012 22:14

Ministr dopravy Pavel Dobeš si plně stojí za svým krokem ze středečního rána, kdy v rozporu s usnesením stranického grémia odmítl podat demisi. Stejný názor prý měli i zbylí dva členové kabinetu za VV. Důvody, proč takto jednal, prý rád před spolustraníky vysvětlí a opustit partaj se nechystá.

K rozhodnutí mě přiměly večerní a ranní debata, řekl beze studu Pavel Dobeš
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Nazvat grémiem vlastní strany odsouhlasenou výzvu k demisi destabilizačním krokem chce asi pořádnou odvahu. To, že ji má ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) zřejmě na rozdávání, dokázal ve středu ráno, kdy postoj VV po úterním jednání stranického grémia označil za destabilizující a oznámil, že on demisi podat nehodlá. A názor nemění ani po několika dnech, kdy už stihl čelit více či méně tvrdé kritice z vlastní strany. Názor na jeho postup není mezi VV jednotný, jak se ukazuje na mediálních informacích o štěpení nejmenší vládní strany na dvě křídla.

Dobeš na svých krocích trvá

"Svůj krok jsem učinil po uváženém rozhodnutí, přiměla mě k němu večerní a ranní debata a změny pohledu ze strany vedení VV. V žádném případě se za něj nehodlám stydět," uvedl Pavel Dobeš během páteční návštěvy sídla společnosti Kapsch. Chce také při první příležitosti předstoupit před straníky a vysvětlit jim, proč takto jednal.

"S mým stanoviskem jsem již seznámil ve čtvrtek členy Výkonné rady i poslaneckého klubu. Mé vysvětlení jim podle mě stačilo, neboť nejde o ojedinělý názor, ale stejně se vyjádřili i ostatní naši ministři. Diskuse pak probíhá nejen na úrovni Výkonně rady, ale celé strany," uvedl dále. Ministr také s překvapením komentoval fakt, že mezi špičkami VV zůstává jediným Dobešem. "Slyším to od vás poprvé a rozhodně se s ním spojím, abych zjistil důvody, které jej k tom u rozhodnutí vedly," řekl přítomným novinářům.

Žádné škrty na dopravní stavby a snadnější výkup pozemků

Dobeš se zmínil také o revizi koaliční smlouvy, kterou VV požadují. Za svůj resort vidí jako zásadní dva body. Koaliční smlouva by měla zakotvit nemožnost snižovat prostředky na dopravní infrastrukturu hlavně v oblasti investiční. Dále pak požaduje ministr legislativně řešit možnost výkupu pozemků pro dopravní stavby.

Ministr dopravy čelí kritice některých členů VV poté, co se ve středu ráno rozhodl nerespektovat verdikt grémia a setrvat na svém postu. Odstoupivší místopředseda Tomáš Jarolím pro ParlamentníListy.cz uvedl, že bude chtít Dobešův postoj řešit. Podobné hrubé porušení stranických stanov prý může být důvodem i pro Dobešovo vyloučení ze strany. "Až skončíme jednání s koaličními partnery, rozhodně se k tomu chci vrátit," uvedl Jarolím pro ParlamentníListy.cz. Podobně se vyjádřil i poslanec Josef Novotný. Podle něj dokonce s Dobešovými kroky na ministerstvu dopravy sílí u vedení strany nespokojenost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…