K uprchlickému táboru v Calais znovu přijíždí buldozery. A s tím je tu i varování

09.10.2016 10:46

K nechvalně proslulému uprchlickému táboru „Džungle“ se začaly přesunovat buldozery, které by měly ještě tento měsíc začít s jeho bouráním. Jak uvedl prezident Hollande, do konce roku by měl zmizet uprchlický tábor úplně.

K uprchlickému táboru v Calais znovu přijíždí buldozery. A s tím je tu i varování
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti u východu z "džungle"

Někteří obyvatelé tábora krok vlády vítají, ale humanitární organizace se naopak obávají zhoršení situace. Vláda hodlá několik tisíc obyvatel uprchlického tábora, jenž leží u přístavu Calais, rozptýlit do přibližně stovky ubytovacích zařízení po celé Francii. První pokus o demontáž tábora proběhl již letos v únoru, ale nebyl příliš úspěšný. Většina jeho obyvatel se vrátila zpátky a populace „Džungle“ se ještě zvýšila až na současných asi 10 000.

Na tuto skutečnost upozorňuje šéfka charitativní organizace Care4Calais Clare Mosely. „Před půl rokem se jasně ukázalo, že demolice jako odstrašující prostředek nezapůsobila. Uprchlíci se sem stejně opět vrátí a navíc budou muset žít v ještě více nehumánním prostředí. Alternativní varianty nabízené francouzskou vládou neřeší hlavní příčiny, proč se do těchto míst uprchlíci stahují. Také proto nemůžeme stále najít dlouhodobé řešení migrační krize.“

Po oznámení o demolici tábora se však počet uprchlíků přece jenom začal v posledních týdnech snižovat. O přesném počtu zdejších obyvatel sice nemají úřady ponětí, ale ze snižujícího se počtu odebíraných jídel lze jisté indicie odvodit. „Ještě před třemi týdny to dělalo 4500 jídel denně a nyní jsme pod hranicí 3000 jídel,“ říká šéf centra vydávajícího potraviny Stephane Duval. Lidé, kteří chtějí odejít z Francie, podle zdejších charitativních pracovníků již odešli do jiných táborů.

Mnozí obyvatelé Džungle sice své dočasné bydliště dobrovolně opustili, ale další chtějí vytrvat a nehodlají se svého snu v podobě vysněného života ve Velké Británii vzdát. „Buď Anglie, nebo nic. I když tábor třeba celý zbourají, nikam jinam nepůjdu,“ říká s odhodlaným výrazem ve tváři dvacetiletý súdánský migrant Aldon. Humanitární organizace se ale velmi obávají, že ztratí přehled o pohybu migrantů. Ti tak mohou před blížící se zimou skončit pod mostem.

Demolice uprchlického tábora Džungle je ve Francii klíčovým tématem před prezidentskými volbami na jaře. Stávající prezident Hollande podle politologů doufá, že by mu vypořádání se s tímto problémem mohlo zvýšit aktuálně velmi mizivé šance na obhajobu prezidentské funkce. Zatím nicméně svoji kandidaturu neohlásil. Ovšem další a již oficiálně „nahlášení“ uchazeči o prezidentský úřad, Nicholas Sarkozy či Marine Le Penová, po zbourání Džungle volají již dlouhé měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…