KDU-ČSL nepodpoří zákon o standardu a nadstandardu péče

13.07.2011 12:06

Lidovečtí senátoři nepodpoří první část zdravotnické reformy, která má umožnit zavedení standardu a nadstandardu. Novelu o zdravotním pojištění KDU-ČSL odmítá. Novinářům to dnes řekli představitelé strany. Zákon by měl Senát projednávat na své schůzi, která začíná 20. srpna. Lidovecký klub v horní komoře tvoří šest senátorů. Proti normě se staví opoziční ČSSD. Ta má v Senátu většinu.

KDU-ČSL nepodpoří zákon o standardu a nadstandardu péče

"Celý komplex zdravotnických zákonů je jen oprášená Julínkova reforma. Není to nic nového. Principy, které jsme odmítali, jsou tu znova," uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Lékaři budou předepisovat dražší léky

Novela počítá s možností standardní péče, která by se hradila ze zdravotního pojištění. Nadstandard by si musel pacient zaplatit. Lidovci kritizují to, že zákon nestanovuje, co by standardem a nadstandardem mělo být. Vadí jim také to, že by si léky do 50 korun měli lidé platit. Podle lidoveckého zdravotnického experta Ludvíka Hovorky by to mohlo zvednout náklady, protože by se lékaři snažili předepisovat dražší balení hrazená z pojištění. Strana odmítá také zvyšování poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun a to, že u něj není žádný limit. Mělo by se podle ní platit třeba jen 28 dní.

Senátoři budou stejně přehlasováni

Senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL) očekává, že Senát novelu zamítne a vrátí ji do sněmovny. Koalice má v dolní komoře většinu, může senátory přehlasovat.

Podle Horské se u reformy nyní názor "pravicových a levicových odborníků zcela výjimečně potkává". Zmínila i protesty odborů a dalších organizací. "Předpokládám, že vláda vyslyší ten hlas," dodala. Poukázala také na to, že schvalování novely o zdravotním pojištění ještě neskončilo a kabinet už do sněmovny předložil novelu další.

Čtěte více:

KDU-ČSL chce přes prázdniny najít kandidáty do Senátu 

KDU-ČSL: Táhneme do boje proti bezohledné důchodové reformě 

Rath: Hegerova zdravotní reforma zcela rezignuje na princip solidarity 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…