KSČM a SPD neprosadily sněmovní debatu o paktu o migraci

13.09.2018 14:34

Komunisté a následně ani hnutí SPD Tomia Okamury neprosadili, aby se Sněmovna na této schůzi zabývala globálním paktem o migraci. Zatímco Zdeněk Ondráček (KSČM) chtěl znát postoj kabinetu k tomuto paktu, Okamura chtěl, aby k němu dolní komora zaujala stanovisko, píše ČTK.

KSČM a SPD neprosadily sněmovní debatu o paktu o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žádost vlády Andreje Babiše o důvěru sněmovny

Více než 190 zemí OSN schválilo podobu globálního paktu o migraci v polovině července. Cílem nezávazné dohody je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Ministerstvo zahraničí České republiky tehdy zdůraznilo, že text ze své povahy není právně závazný a jednotlivé státy své stanovisko k němu vyjádří až na konferenci, která se bude konat v prosinci.

Ondráček uvedl, že pakt o migraci a také pakt o uprchlících by se měly projednávat koncem září na Valném shromáždění OSN, na němž by měl Česko zastupovat ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Proto chtěl, aby vláda poslance informovala o svém postoji k dokumentům. Ostřeji se k paktu o migraci vyjádřil Okamura, který chtěl, aby Sněmovna uvedla, že je v rozporu se základními zájmy Česka a českého národa. „Naše vláda s námi tyto závažné věci neprojednává," řekl.

Ani Ondráček, ani Okamura ale pro své návrhy na zařazení nových bodů na program schůze nenašli většinovou podporu.

Z jednání o globálním paktu o migraci se v loňském roce stáhly Spojené státy, protože podle nich je pakt neslučitelný s migrační politikou Washingtonu. Ve druhé polovině července ohlásilo proceduru odchodu z jednání o dohodě Maďarsko. Uvedlo, že pakt jde zcela proti bezpečnostním zájmům země.

Globální pakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci má za cíl řešit, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat, jak umožnit jejich návrat domů a další otázky. Mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …