KSČM nechce v krajském vedení osobnosti spojené se skandály

21.10.2012 15:06

Komunisté budou při vyjednávání o krajských koalicích od ČSSD požadovat, aby navrhovala do vedení krajů osobnosti, které nejsou spojené se skandály. Týká se to především Ústeckého kraje, řekl v dnešním pořadu Partie televize Prima předseda KSČM Vojtěch Filip.

KSČM nechce v krajském vedení osobnosti spojené se skandály
Foto: tan
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip v Partii na Primě

"Politickou schopností je prokázat, že při svém jednání jsem se nedopustil něčeho, co by mohlo být předmětem činnosti orgánů činných v trestním řízení," uvedl Filip. V tomto ohledu považuje postup komunistického vyjednávače na Ústecku Oldřicha Bubeníčka za správný.

Komunisté mají na Ústecku výhrady proti sociálnědemokratické hejtmance Janě Vaňhové a jejímu náměstkovi a předsedovi krajské organizace ČSSD Arnu Fišerovi. Komunisté v kraji vyhráli volby a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pak vedení ústecké ČSSD nepřímo vyzval k odstoupení.

Aktivity osobností, které by se měly podílet na vedení kraje, je třeba podle Filipa vyhodnotit z hlediska, jak by jejich přítomnost ve vedení kraje ohrožovalo stabilitu uzavřené koaliční smlouvy. Filip je přesvědčen o tom, že po problémech ústecké Krajské zdravotní, která byla v minulosti často kritizována kvůli předraženým zakázkám a musela vracet evropskou dotaci, je vedle policejního vyšetřování nutné nastavit hospodaření zdravotnických zařízení zcela nově.

Komunisté se spolupráce s ČSSD obávají

KSČM na Ústecku vyjednává nejen s ČSSD, ale i s hnutím Severočeši. Dosud není rozhodnuta, zda uzavřít koalici s ČSSD nebo Severočechy nebo s oběma. Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí. Někteří komunisté se spolupráce s ČSSD, která oproti minulým krajským volbám na Ústecku ztratila polovinu voličů, obávají. Propad ČSSD přičítají skandálům v minulém období a koalici ČSSD s ODS. V září například putoval do vazby náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD).

Komunisté zvítězili kromě Ústeckého také v Karlovarském kraji a v mnoha dalších krajích, kde zvítězili sociální demokraté, výrazně posílili. ČSSD s nimi v mnoha krajích vyjednávají o otevřených koalicích a o podílu na krajském vedení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…