KSČM podporuje přímou demokracii, odpovídá Dolejš čtenáři PL.cz

07.10.2012 21:57

Poslanec KSČM Jiří Dolejš odpovídá čtenáři ParlamentníchListů.cz, který je rozhořčen neustálým přehnaným podporováním politických stran a zveličováním jejich důležitosti. Podle Dolejše jsou strany důležité, je však nutné podpořit přímou demokracii.

KSČM podporuje přímou demokracii, odpovídá Dolejš čtenáři PL.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Politický systém i občanská sféra se doplňují, nemohou se zcela nahradit. A ochranou před partajničením je jak přímá demokracie, tak i otevřenost stranického života včetně politické plurality,“ píše Dolejš.

KSČM je ale podle něj pro to, aby se více využívala přímá demokracie. „Přímá demokracie sice nemůže nahradit tu zastupitelskou zcela, ale jsou klíčové otázky, kdy má své nezastupitelné místo (v minulosti např. dělení republiky či vstup do NATO - aktuálně rozdávání majetku církvím atp.),“ doplnil Dolejš.

Přesto je ale podle Dolejše role politických stran nezaměnitelná. „Dalo by se to vyjádřit i tak, že nepotřebujeme alternativu politiky, ale alternativní politiku. A na závazku vůči volebnímu programu příslušné strany nevidím nic špatného a znevolňujícího. Stranické programy lze zlepšovat. A pokud mi nevyhovují, nikdo mne přeci v příslušné straně nenutí být,“ dodal poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…