Kabinet se dnes sejde poprvé po zklidnění vládní krize

22.05.2017 6:59

Poprvé od zklidnění vládní krize, které v minulém týdnu přinesla shoda na jmenování poslance Ivana Pilného (ANO) ministrem financí, se dnes sejde kabinet. Ministři budou projednávat například materiál, ve kterém ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) navrhuje, aby se Česko nepřipojovalo k žalobě na německé mýtné, nebo návrh, aby na vědu šlo v příštím roce 36,2 miliardy korun, tedy o zhruba 3,5 miliardy víc než letos.

Kabinet se dnes sejde poprvé po zklidnění vládní krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády den po té, co premiér Bohuslav Sobotka ohlásil její demisi

Ťok uvádí, že by Česko mělo respektovat názor Evropské komise, podle které je mýtné v pořádku. Česko připojení k žalobě zvažovalo proto, že řada zemí v čele s Rakouskem zavedení mýta kritizuje a tvrdí, že poškodí zahraniční motoristy. Řízení s Německem kvůli mýtu Evropská komise ukončila ve středu.

Ministři budou také projednávat program rozvoje rychlých železničních spojení v ČR, záměr ministerstva školství, podle něhož by mohli cizinci ze zemí mimo Evropskou unii mít snazší cestu k získání víza, nebo investiční pobídku pro společnost Yanfeng Czechia. Vyslechnou si také zprávu o extremismu v ČR v loňském roce a projednají návrh ministerstva zahraničí podpořit demokratickou transformaci Ukrajiny 35 miliony korun.

Vládní krizi minulý týden uklidnila dohoda, že ministra financí Andreje Babiše (ANO) v čele úřadu nahradí Pilný. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhnul Babišovo odvolání začátkem května kvůli pochybnostem kolem jeho podnikání a podezření, že ovlivňoval svá bývalá média. Prezident avizoval, že Pilného jmenuje tento týden, pro šéfa hnutí ANO se tak může jednat o poslední jednání ve funkcí vicepremiéra a ministra.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…