Kachovka zaplavila i ruské vojáky

07.06.2023 7:31

VÁLEČNÝ MONITOR Ukrajinci a Rusové se stále vzájemně napadají, že to druhá strana odpálila hráz u přehrady, čímž jednak notně snížila vojenské akce v zatopených oblastech. Ale nejen to. Poloostrov Krym ztratí velký zdroj pitné vody. Ale nejen to. Odpálení přehrady v sobě ponese i další obtíže. Ukrajinci tvrdí, že viděli, jak valící se voda smetla několik ruských vojáků. Americká zpravodajská stanice CNN popsala, jak je to s důkazy o vinících celé akce u přehrady.

Kachovka zaplavila i ruské vojáky
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protržená přehrada Nová Kachovka

Válka na Ukrajině trvá již 469 dní a jak ruská, tak ukrajinská strana tvrdí, že ti druzí zaútočili na hráz přehrady Kachovka, což vedlo k zaplavení nemalých oblastí v regionu. Voda zaplavila i průmyslové město Nová Kachovka, kde před válkou žilo přes 40 tisíc lidí. Na konci února 2022 město obsadila ruská armáda. Okupační správa města tvrdí, že voda začala klesat.

„Doslova, voda odešla o jeden nebo dva centimetry, ale to zatím není obecný trend,“ řekl ruské státní agentuře RIA Novosti představitel okupační správy Vladimir Leontěv, podle kterého nebyla samotná hráz přehrady poškozena, ale to, co vzalo za své, byly ventily na hrázi. Přesto hladina ve městě vzrostla nejméně o 11 metrů. Ale, jak bylo řečeno, postupem doby začala voda klesat.

Na ruské straně prý vznikla vyšetřovací komise, která má zjistit, co se vlastně stalo a kdo konkrétně za útok může.

Také ukrajinská strana věnuje pozornost poškození hráze přehrady v Nové Kachovce. Server Kyiv Post odkázal na několik bodů, které je dobré vědět o celé kauze.

V prvé řadě je prý dobré vědět, že přehrada pojala stejné množství vody jako Velké solné jezero v americkém státě Utah. Toto množství vody je využito jednak jako zdroj pitné vody pro poloostrov Krym a voda byla využita i k chlazení věží největší jaderné elektrárny – Záporožské jaderné elektrárny. Obsluha elektrárny však tvrdí, že je situace pod kontrolou a záporožská jaderná elektrárna je dobře chráněná. A pokud se nemalá část této vody rozlije do krajiny, notně to ztíží budoucí ukrajinské vojenské operace.

Ukrajinská energetická firma Ukrhydroenergo oznámila, že hráz byla zcela zničena.

„Podle odhadu ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace mohlo uvolnění vody vytvořit vlnu vysokou 4,8 metru a širokou 5 kilometrů, která se pohybovala rychlostí 24 kilometrů za hodinu po 90 kilometrů dlouhém úseku řeky,“ napsal server Kyiv Post. Podle Ukrajinců za útokem, stojí 205. motostřelecká ruská brigáda jako jednotka, která s největší pravděpodobností instalovala výbušniny uvnitř přehrady.

Andrij Jusov, mluvčí vojenské rozvědky Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU), řekl listu Kyiv Post, že ukrajinské zpravodajské služby sledovaly ruské aktivity na přehradě a v elektrárně více než rok a že ukrajinská vláda si je jistá, že příkaz k odpálení náloží ve vnitřních strojovnách elektrárny dali ruští představitelé.

Na třetím místě Ukrajinci zdůraznili fakt, že úder na přehradu je ekologickou katastrofou. Už proto, že do vody vyteklo 150 tun motorového oleje ze strojního zařízení přehrady. Přílivová vlna zaplavila i zdejší zoo, ve které byla podle ukrajinského serveru zvířata ponechána na pospas.

V posledním bodě server Kyiv Post upozornil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu ke svým spoluobčanům označil útok na přehradu za ruské teroristické počínání, z něhož se Rusko bude muset zodpovídat.  

„Rusko je ve válce se životem, s přírodou, s civilizací. Rusko musí opustit ukrajinskou zemi a musí být plně odpovědné za svůj teror,“ pravil Zelenskyj.

Šéf EU Charles Michel v úterý vyjádřil šok nad útokem na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka a přislíbil, že Rusko bude pohnáno k odpovědnosti za „válečný zločin“ spočívající v ničení civilní infrastruktury.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres v úterý uvedl, že katastrofa je „dalším ničivým důsledkem“ ruské invaze do sousední země.

Americká zpravodajská stanice CNN tvrdí, že má exkluzivní informace od ukrajinských vojáků, kteří viděli, jak valící se voda smetla několik ruských vojáků. Kapitán Andrej Pidlisnyj podle CNN uvedl, že když se přehrada v úterý brzy ráno zřítila, „nikdo na ruské straně nebyl schopen uniknout. Všechny pluky, které Rusové na této straně měli, byly zaplaveny“.

CNN uvedla, že není dost důkazů ani pro tvrzení, že hráz poškodili Ukrajinci, ale ani pro tvrzrení, že hráz poškodili Rusové.

„Ve skutečnosti se důkazy, které by přesvědčivě podpořily tvrzení kterékoli ze stran, zatím neobjevily, zatímco analýza videozáznamů z přehrady a jejího následného protržení a zejména zkoumání satelitních snímků naznačují, že ke zřícení mohlo dojít v důsledku selhání konstrukce od doby, kdy Rusové přehradu loni v březnu obsadili,“ uvedla CNN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prosím o zdroj informace, kde ja potvrzeno že Kachovku odpálili ruští vojáci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLexu , 07.06.2023 14:00:04
To fakt česká vládnoucí menšina umí jen lhát?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…