Kalousek: Čísla o propadu ekonomiky neberu stoprocentně vážně

15.05.2012 20:26

Ministr financí Miroslav Kalousek nebere čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoprocentně vážně. V rozhovoru pro MF Dnes připustil, že sice údaje o propadu české ekonomiky nezpochybňuje, bere je ovšem s rezervou.

Kalousek: Čísla o propadu ekonomiky neberu stoprocentně vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ohledně údajů o nečekaném propadu HDP v Česku je Miroslav Kalousek zdrženlivý. „ Zaprvé je tam několik objektivních důvodů, s nimiž bylo nutné počítat, zadruhé bych silně polemizoval s onou metodikou očištění, kterou použil Český statistický úřad. Ta čísla vůbec nezpochybňuji, ale odmítám je brát stoprocentně vážně. Myslím, že daleko jasněji budeme mít v polovině roku,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes.

Údaje ČSÚ se totiž týkají prvního čtvrtletí. „Já se s tím ani nijak neperu, jen říkám, že informace za první kvartál je úplně stejná, jako když čtu informace o výběru daní za první kvartál. Je to zajímavé čtení, ale nelze z toho vyvodit žádný závěr. V létě budeme o něco chytřejší,“ ujišťuje.

Co konkrétně se na propadu podílelo, ale ministr neví. „Já jsem měl možnost zatím jen zběžně si přečíst tu zprávu Českého statistického úřadu, politik nemůže nic jiného než vzít na vědomí výsledky analytického pracoviště.“

Momentálně se vláda zabývá různými prorůstovými opatřeními. „Rád bych ale řekl, že dnes se stává nesmírně populární věta, která zní 'k prosperitě se nelze proškrtat'. S tím souhlasím, je to hezká věta, ale pak musí někdo říci, jaké prorůstové impulzy jsou skutečně efektivní investicí, a hlavně kde na tu investici vezmeme. To je otázka, kterou se teď vláda zabývá,“ přiblížil Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…