Kalousek: Dva lídři jedné strany odsouzeni v jeden den. To je tedy něco

13.04.2012 14:11

Věci veřejné dnes odsouzením svých dvou politiků obohatily historii parlamentních stran v Evropě, řekl ČTK místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Reagoval na rozhodnutí soudu, podle kterého šéf poslaneckého klubu nejmenší vládní strany a exministr dopravy Vít Bárta dostal za uplácení kolegů podmíněný trest a někdejší předseda strany a nynější nezařazený poslanec Jaroslav Škárka by měl za podvod jít na tři roky do vězení.

Kalousek: Dva lídři jedné strany odsouzeni v jeden den. To je tedy něco
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

"Aby u nějaké parlamentní strany byl v jeden den její dlouholetý předseda a předseda její parlamentní frakce odsouzen za podvod a uplácení, to si myslím, že v historii evropského parlamentarismu nemá obdoby," poznamenal Kalousek. Škárka byl předsedou VV března 2005 do června 2009. Podle Kalouskova stranického šéfa Karla Schwarzenberga je na čase, aby strana, která hlásala před volbami boj s korupcí a úplatky, nyní sama vyvodila důsledky.

Vláda bude spořit a to je zásadní

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška dnes česká justice zafungovala bez ohledu na politiky. "Dala tak signál, že žijeme v právním státě, kde zákony a právo mají základní prioritu," uvedl Hašek v prohlášení pro média. Spolupráce Kalouskovy TOP 09 s Věcmi veřejnými ve vládě a ve sněmovně ale podle ministra s dnešním rozsudkem přímo nesouvisí. "Koaliční spolupráce není založena na vzájemných sympatiích, ale na plnění programu," tvrdí.

Věci veřejné podle něj tento týden v koaličních jednáních po poslední mezistranické krizi přistoupily na všechny nezbytné kroky, které jsou potřebné k plnění vládního programu. "Tak budeme plnit program," podotkl Kalousek. Krizi, kterou spustila pohrůžka demisí ministrů za VV, ukončila dohoda na podpoře úsporných opatření a proškrtání programového prohlášení vlády.

Kalousek přitom předpokládá, že Bárta po rozsudku dodrží svá mediální vyjádření a odejde z vysoké politiky. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí koncem loňského března. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži obžalobu opakovaně odmítli. Někdejší majitel jedné z největších bezpečnostních agentur v zemi Bárta tvrdil, že šlo jen o půjčky - bez úmyslu uplácet. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Mimořádně mediálně sledovaný soudní spor, kdy vypovídaly desítky svědků a zaznělo několik tajně pořízených nahrávek, poodhalil zákulisí fungování Věcí veřejných.

Odpoledne má společně zasednout grémium a poslanecký klub VV, aby se zabývaly dalším směřováním strany. Verdikt bude podle všeho jedním z témat jednání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…