Kalousek: Komunistické rovnostářství, Jurečko. Vyšší důchody zvýšíš méně

14.02.2023 12:25 | Ze sítí

Bývalý minstr financí Miroslav Kalousek je zděšen návrhem ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že vyšší starobní penze budou valorizovány poměrově méně než nižší penze. Podle Kalouska je to princip „neférového komunistického rovnostářství,“ kdy lidem, kteří na daních odvedli více peněz, budou penze stoupat pomaleji než těm, kteří na daních odvedli méně.

Kalousek: Komunistické rovnostářství, Jurečko. Vyšší důchody zvýšíš méně
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje přepracovat systém valorizace důchodů tak, aby se prý dále nerozevíraly nůžky mezi penzisty. Valorizace nyní probíhá u všech penzistů procentuálně stejným dílem, přičemž do výše důchodu se promítají odpracované roky a výše odvodů z výdělků.

„Já rozhodně chci udělat to, aby se už dále nerozevíraly nůžky mezi starobními důchodci… Současný valorizační mechanismus nám opravdu vytváří to, že na lidi s nižším důchodem inflace dopadá výrazně tíživěji než na lidi, kteří mají nadprůměrné důchody. Do tohoto mechanismu budu chtít vstoupit. Budeme chtít snížit výši valorizace u lidí s nadprůměrnými důchody a zároveň hledat cestu jak pomoci těm, kteří mají důchody velmi nízké,“ uvedl ministr Jurečka podle informací serveru Seznam Zprávy.

Pravidla mimořádných valorizací by se měla upravit i podle některých odborníků. I podle nich si kvůli vysoké inflaci při valorizaci logicky polepší více lidé s vyššími důchody, což má také negativní dopad na rozpočet státu.

Takové úvahy ale považuje Miroslav Kalousek za neférové, protože lidé, kteří více přispívali státnímu rozpočtu na daních, ještě budou biti na starobní penzi. „Přesně toho jsem se bál. Čím víc jsi do systému přispíval, tím méně budeš valorizován. Čím méně jsi platil, tím více ti bude přidáno. Princip solidarity se tak překlopí do neférového komunistického rovnostářství, které trestá a demotivuje výkon,“ reagoval na Twitteru Kalousek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek byl vždycky asociál :-(, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor Čech , 14.02.2023 13:18:05
Vůbec mu nedochází, že důchodci s opravdu malými důchody mají problém přežít, to je zásadní. !!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…