Kalousek: Měli bychom se pomodlit za Bil'aka. Ale nevím, zda k tomu já najdu sílu

07.02.2014 9:01

Bulvární deník Blesk přináší v pátečním vydání, den po jeho smrti, příběh československého komunistického politika Vasila Biľaka, jenž hrál významnou roli v událostech roku 1968, které vyvrcholily invazí sovětských vojsk do Československa. Byl jedním ze signatářů zvacího dopisu vojsk Varšavské smlouvy.

Kalousek: Měli bychom se pomodlit za Bil'aka. Ale nevím, zda k tomu já najdu sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou Českého rozhlasu proběhlo pietní shromáždění k 45. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy

Anketa

Potřebujeme lustrační zákon?

16%
84%
hlasovalo: 10630 lidí

„Zemřel obklopen luxusem v klidu, ve spánku. Dlouholetý ideolog totalitního komunistického režimu Vasil Biľak odešel jako poslední z pěti funkcionářů, kteří pozvali do Československa v roce 1968 sovětské okupanty." Těmito slovy popisuje komunistického bosse deník Blesk hned v úvodu článku, který je doprovázen mnoha fotografiemi z Biľakova života.

Deník připomíná i to, že Biľak nebyl příliš šikovný krejčí. Jeho mistr mu do výučního listu napsal: Nepouštět na saka. Zradu na český a slovenský národ ale „ušil" podle Blesku dokonale. Za celý svůj život se za to neomluvil. „Nelituji cesty, po níž jsem kráčel," prohlásil při svých pětaosmdesátých narozeninách. Trápí ho jediná věc, den vstupu vojsk byl prý dnem ostudy. „Protože jsme jako českoslovenští komunisté dopustili, aby tu Sověti a spojenci museli udělat pořádek," uvedl Biľak.

Za svůj podpis pod takzvaným zvacím dopisem byl v roce 1991 trestně stíhán. Rusové ale originál dokumentu nikdy nevydali. Biľak tak poslední léta svého života strávil ve své luxusní bratislavské vile. Ačkoli byl v poslední době nepohyblivý, rodina se o něj prý starala do poslední chvíle. „Zemřel v noci ve spánku," prozradil Blesku jeho zeť, bývalý šéf slovenské komunistické strany, Jozef Ševc.

O mrtvých jen dobře...

Deník cituje i názory představitelů české politické scény. Například Miroslava Němcová z ODS se vyjadřovat nechtěla. Ostatní byli sdílnější. „O mrtvých jen dobře a o tomto pánovi bohužel nic dobrého nevím. Myslím, že je načase přestat se takovými smutnými postavami československých dějin zabývat," uvedl šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Servítky si nebral exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Vasil Biľak je jeden z nejodpornějších symbolů zločinné komunistické éry a každý z nás by měl v sobě najít sílu se za něj dneska pomodlit. Já opravdu nevím, jestli tu sílu v sobě najdu." Mírnější nebyl ani lidovecký šéf Pavel Bělobrádek. „Já si myslím, že pan Biľak byl zločinec, protože pozvat sem okupační vojska je zločin a je to vlastizrada," uvedl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Za oficiální vyjádření šéfa komunistů Vojtěcha Filipa žádají poslanci ODS jeho odvolání z vedení sněmovny. „Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je bezesporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," uvedl Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…