Kalousek: Nevím, zda smím kontrolovat Ústavní soud. Netroufám si polemizovat

26.04.2012 11:32

Ministr financí Miroslav Kalousek si „udělal oko“ u Ústavního soudu. Zrušil totiž ministerskou kontrolu, která od loňského podzimu prověřovala, jak Ústavní soud hospodaří s veřejnými prostředky. Ta se přitom, jak zjistily Hospodářské noviny, pro ÚS nevyvíjela právě nejlépe. Vedoucí týmu kontrolorů kvůli tomuto Kalouskovu rozhodnutí dal na ministerstvu výpověď.

Kalousek: Nevím, zda smím kontrolovat Ústavní soud. Netroufám si polemizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministerská kontrola prověřovala ÚS vloni na podzim. A zjistila zajímavé věci. Například že podle záznamů o jízdách dokázal jeden z ústavních soudců sedět současně ve dvou vozech. Nebo že jeden z řidičů na trase Jihlava- Praha najel více než 500 kilometrů. Dále zjistili např. nesrovnalosti při nákupu softwaru ve výši 5,2 milionu. Nebo to, že zakázka na servis vozidel byla vypsána bez výběrového řízení, ačkoliv přesahovala 2 miliardy.

Ústavní soud sepsal k závěrům kontroly obsáhlé zdůvodnění, ve kterém zpochybnil závěry ministerské prověrky. Navíc předseda ÚS Rychetský již v průběhu prověrky zpochybňoval, zda je ministerská kontrola hospodaření v souladu s Ústavou garantovanou nezávislostí Ústavního soudu.

Podle ministerského mluvčího Ondřeje Jakoba se „pan ministr s velkou částí námitek ztotožnil.“ Reakce ministra Kalouska, kterou po zveřejnění textu v Hospodářských novinách rozeslal médiím, se však konkrétními výsledky kontroly vůbec nezabývá. Ministr především píše, že nechce hazardovat s nezávislostí Ústavního soudu.

Kalousek ve svém vyjádření připouští, že kontrola našla pochybení, která by standardně měla být předána ke správnímu řízení Finančnímu úřadu v Brně. Zároveň však uvádí, že předseda ÚS Rychetský vyjádřil pochybnosti o oprávněnosti kontroly a on si „netroufá s ústavně právní autoritou o této věci polemizovat.“ Nechtěl prý připustit spekulace, že se jedná o účelový nátlak výkonné moci na Ústavní soud a proto se rozhodl kontrolní řízení zastavit. „Nezávislost Ústavního soudu je hodnota, se kterou se nehazarduje,“ uzavírá ministr své vyjádření tučným písmem.

Celé prohlášení ministra financí ZDE

Jeho rozhodnutí nemile překvapilo kontrolory, které ministr již dříve za jejich práci ocenil. „Nedovolím si hodnotit, co je to za hru. Můžu vás ale ujistit, že za výsledky kontroly ručím a jsem schopen je kdykoli obhájit,“ sdělil Hospodářským novinám vedoucí týmu kontrolorů Robert Šíp. Toho se Kalouskův krok dotkl i osobně a proto se rozhodl podat na ministerstvu výpověď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…