Kalousek chce ořezávat paušály, Kocourek nesouhlasí

19.11.2010 19:21

Ministerstvo financí uvažuje o značném omezení takzvaných paušálů pro živnostníky. S tím ovšem nesouhlasí resort průmyslu a obchodu.

Kalousek chce ořezávat paušály, Kocourek nesouhlasí

"V důsledku různých poslaneckých iniciativ docházelo ke zvyšování výdajových paušálů ve prospěch daňových poplatníků. Je otázka, do jaké míry by měly zůstat ve výši, kam se dostaly dneska," vysvětlil pro MF Dnes důvody rušení Ladislav Minčič, náměstek ministra financí Miroslava Kalouska.

Paušální stanovování výdajů je pro živnostníky i značnou úlevou, nemusí vést skutečné účetnictví s prokázanými náklady. Podle posledních dostupných údajů z roku 2008 tuto metodu využilo 470 tisíc osob, tedy polovina všech samostatně výdělečně činných osob.

Změna za jízdy

"Pokud by záměr měl postihnout velké množství živnostníků, není to dobré, mění se parametry za jízdy," nelíbí se plány ministerstva Bedřichu Dandovi, šéfovi Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR a náměstkovi ministra průmyslu a obchodu.

"Považuji to za důležité, protože snížení výdajových paušálů je v rozporu s programovým prohlášením vlády," reagoval na Minčičova slova ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS. Ten také skrze svůj tiskový odbor dodal, že snižování paušálů principálně odmítá.

Nemají výhody

Zdůvodňuje to tím, že živnostníci nemají placenou dovolenou, proplácené přesčasy a další zaměstnanecké výhody. Naopak avizovaný krok ministerstva financí by mohl vést k tomu, že řada živnostníků ukončí svou podnikatelskou činnost.

„Vládní program obsahuje jasně definovaný závazek, že se v důsledku sjednocení základu daně nezvýší celková odvodová zátěž osob samostatně výdělečně činných,"  uzavřel Kocourek.

Čtěte také:

Julínek: Je vyšší zdravotní pojištění pro živnostníky spravedlivé?

ODS podpoří podnikatele. Je proti paušální dani

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…