Kalousek chtěl jenom škrtat, rozčiloval se Tejc na ČT. Tato vláda prý postupuje vyváženěji

10.06.2014 21:42

Do pořadu Hyde Park na ČT24 dnes zavítal předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc. Okruh otázek, které obdržel od moderátora i od diváků České televize, zahrnoval i témata, která hýbou českou politickou scénou - zákon o rozpočtové odpovědnosti, nemocniční poplatky či internetový registr smluv.

Kalousek chtěl jenom škrtat, rozčiloval se Tejc na ČT. Tato vláda prý postupuje vyváženěji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Zákon o rozpočtové odpovědnosti či tzv. finanční ústavu poprvé předložila TOP 09 v rámci minulé vládní koalice. Sociální demokracie s jeho podobou nesouhlasila a jeho přijetí by nepodpořila. Nicméně k hlasování o návrhu zákona nakonec nedošlo, vinou pádu Nečasovy vlády. Co se ČSSD na návrhu TOP09 nelíbilo a v čem se současný koaliční návrh liší?

Původní návrh počítal s tím, že k restriktivním opatřením bude muset vláda sáhnout při 40 % schodku hrubého domácího produktu.  A měl se vztahovat až na další vládu. A to se podle Tejce Sociální demokracii nelíbilo a považovala to za diskriminační opatření. „V době, kdy ministr financí Kalousek navrhoval restrikce u zadlužení 40 % HDP, činil státní dluh 46 % HDP. A k restrikcím mělo dojít až u další vlády. To je pokrytecké,“ vysvětloval, proč ČSSD odmítla podpořit původní návrh zákona. 

Sociální demokracie navrhuje restrikční opatření až u 55 % dluhu HDP, s tím, že znění zákona bude dostatečně obecné tak, aby vládám v budoucnu nekomplikovala řešení ekonomické krize. „Kalousek chtěl jenom škrty. My chceme navíc zvýšení státních příjmů. Chceme to víc vyvážené,“ poukazoval na další rozdíl v návrzích zákonů. Kdyby totiž vláda sáhla jenom k restriktivním opatřením, mohlo by podle něho dojít k prodloužení ekonomické recese a tím by se vybralo i míň peněz na daních.  

ČSSD sice deklaruje, že chce přijmout zákon o rozpočtové odpovědnosti, ale na druhou stranu návrh státního rozpočtu Andreje Babiše se snižováním státního dluhu nepočítá. Zároveň se ministr financí zavázal nezvedat daně. Podle Tejce by bylo řešením z bludného kruhu progresivní zdanění. „Já bych rád, aby se daně platily spravedlivě. Když někdo vydělává 200 000 - 300 000 korun měsíčně nemůže odvádět stejně vysoké daně jako člověk s 10 000,“ vysvětloval.

Došlo i na ožehavé koaliční téma – nemocniční poplatky. Koaliční smlouva s jejich znovuzavedením nepočítá. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš však oznámil, že by se jejich znovuzavedení nebránil. Ani Tejc se do budoucna poplatkům za nemocniční služby nebrání. „Muselo by se však zvážit, zda by jejich administrativa nestála víc, než by na nich stát vybral,“ uvedl.

Jednání Babiše mu na rozdíl od předsedy ČSSD nevadí. „Pokud by ale došlo k porušení koaliční smlouvy, kdyby třeba ANO hlasovalo s ODS a TOP09 pro zavedení poplatků, chápal bych to jako porušení koaliční smlouvy,“ konstatoval.

Téma restitucí jsme opouštět neměli

V pořadu došlo i na internetový registr smluv. Ústavně právní výbor, jehož předsedou Tejc je, návrh zákona doporučil Poslanecké sněmovně zákon schválit. Ale přidal k němu pozměňovací návrhy. A sám Tejc v zákoně vidí několik rizik. Například by zveřejňování smluv mohlo poškodit firmy ve vlastnictví měst, které soupeří se soukromými firmami o zakázky. Soukromé firmy na rozdíl od těch, ve vlastnictví měst, smlouvy zveřejňovat nemusí. A mohly by tak získat konkurenční výhodu. I proto je podle Tejce nutné znění zákona důkladně projednat.

V případě exekucí je dle Tejce nutné nastavit mantinely pro pravomoci exekutorů tak, aby nedocházelo k excesům. „Chceme přiměřené exekuce, rozšíření práv dlužníků a omezení okruhu věcí, které mohou být zabaveny,“ vypočítával plány vládní koalice.

Debatu zakončil střelbou do vlastních řad. Podle svých slov nesouhlasí s tím, že ČSSD opustila téma církevních restitucí. „Patřím k těm, co nechtějí opustit téma církevních restitucí,“ hájil se.  A nevyloučil by ani případný pád vlády, kdyby zkrachovala jednání s lidovci. Ti totiž téma církevních restitucí znovu otevírat nechtějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…