Kalousek je potěšen, vláda schválila prodej Českých aerolinií

13.03.2013 13:11

Vláda dnes jednomyslně schválila prodej 44procentního podílu Českých aerolinií korejskému dopravci Korean Air. Smlouva by měla být podepsána 9. dubna. Korean Air za menšinový podíl v ČSA nabídly 67,5 milionu korun. Novinářům to potvrdili na tiskové konferenci premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle strážce státní pokladny vstup partnera zaručí rozvoj české letecké přepravy včetně Letiště Václava Havla.

Kalousek je potěšen, vláda schválila prodej Českých aerolinií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Hodnota celých ČSA podle nedávného odhadu společnosti Erns & Young činí 148 milionů korun, cena nabízená Korejci tak podle odborníků odpovídá hodnotě požadovaného podílu. Kromě Korean Air o ČSA zprvu projevily zájem rovněž Katar Airways. Tento dopravce ale nakonec závaznou nabídku ke koupi nepodal.

"Jsme velmi poctění vstupem právě toho partnera," pronesl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že nepůjde z částky státu ani koruna. Důležitý je především záměr, který pomůže rozvoji ČSA i zaměstnanosti, který garantuje i rozvoj Letiště Václava Havla.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule; v pololetí ale bylo v minusu přes 700 milionů korun. Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…