Kalousek k Bartošovi: Jste směšný a já se vám proto směji

20.09.2023 8:28

Miroslav Kalousek se vysmál Pirátům. „Jste směšní,“ napsal bez obalu ve vztahu k ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS).

Kalousek k Bartošovi: Jste směšný a já se vám proto směji
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

Piráti se po několikáté vymezili proti ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Pro pirátský návrh odvolat Blažka z vlády hlasovalo na Pirátském fóru 331 členů z 545 hlasujících. V usnesení se mimo jiné píše, že pirátští ministři mají udělat vše, co je v jejich silách, aby byl Blažek okamžitě odvolán. Sluší se však připomenout, že v Parlamentu disponují silou toliko 4 poslanců.

Součástí usnesení je proto také apel na předsedu strany Ivana Bartoše, aby o této věci jednal s hnutím STAN. Starostové a nezávislí utvořili s Piráty v roce 2021 předvolební koalici.

Bartoš dal najevo, že usnesení své strany bere vážně.

„Členové Pirátské strany cítí obavy o důvěryhodnost vlády jako celku, zvláště v této obtížné společenské situaci. Využili proto svého práva vyjádřit postoj ke kauzám ministra Blažka a přesvědčení, že udílení ‚žlutých karet‘ není dostatečným řešením. Pokud se někteří představitelé ostatních stran tomuto postupu vysmívají, pak tím podle mého názoru zároveň explicitně vyjadřují, že jednání ministra Blažka považují za akceptovatelné. Na to mají pochopitelně i oni právo, ale je myslím, že je dobře, když se s tímto jejich postojem seznámí i volič,“ uvedl Bartoš na sociální síti X.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

A Miroslav Kalousek se mu vysmál.

„Mýlíte se, pane předsedo Ivane Bartoši. My se nesmějeme proto, že to či ono pokládáme za akceptovatelné. Váš postup v této věci je prostě směšný. A když je něco směšného, tak se tomu směji. Nic jiného za tím nehledejte,“ konstatoval.

Miroslav Kalousek promlouvá

Piráti o konci ministra Blažka ve vládě debatují minimálně od června tohoto roku. Nejprve kvůli bytové kauze v Brně.

„Celostátní fórum Pirátů dnes schválilo usnesení, podle kterého z pohledu členské základny setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých bylo v posledních měsících informováno protikorupčními organizacemi a investigativci. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů a členek, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich,“ napsali Piráti v prohlášení z 19. června.

Později požadovali jeho odchod z vlády kvůli setkání ministra Blažka s kontroverzním lobbistou Martinem Nejedlým.

Blažek se bránil, že se s Nejedlým setkal náhodou v restauraci, kam se uchýlil, neboť pršelo. V nedělních Otázkách Václava Moravce ze 17. září však také zdůrazňoval, že odmítá žít ve světě, ve kterém by měl předstírat, že Nejedlého nezná.

„V takovém světě já odmítám žít. Nebudu to dělat tak, že když se potkáme, že bych přešel na druhou stranu. To jsou sedmdesátá léta, to já dělat nebudu,“ pravil Blažek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Umanuté fetky se rozhodly z vlády vykopnout ministra, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 20.09.2023 9:29:44
který jediný svému resortu alespoň trochu rozumí (i když jinak je ve střetu zájmů).

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…