Kalousek má z vlády deprese. Ukázal problém. Netopí, ale ne kvůli Putinovi

22.09.2022 7:32 | Ze sítí

Znepokojivě zapůsobila na bývalého ministra financí a zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska zpráva současného šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) o tom, že schodek státního rozpočtu by mohl být ještě vyšší, než do této doby proklamovaných 270 miliard korun. Kalousek mluví o vládním populismu a neschopnosti a kritizuje, že se vláda Petra Fialy neřídí radami svých poradních orgánů. Z koaličních diskusí o rozpočtu má prý deprese.

Kalousek má z vlády deprese. Ukázal problém. Netopí, ale ne kvůli Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Ministr Stanjura připustil, že by navrhovaný schodek rozpočtu na příští rok mohl být kvůli zastropování cen energií vyšší než 270 miliard korun. Návrh rozpočtu má ve středu projednat vláda.“

Tato zpráva České televize odstartovala Kalouskovu sérii příspěvků na Twitteru, ve které současné vládě opravdu nic nedaruje. Je vidět, že zvyšování schodku státního rozpočtu mu řádně hnulo žlučí.

„Nesvádějme to na objektivní potíže a na energie,“ popsal v úvodu vládní mantru, na základě které ministr Stanjura o navýšení schodku hovořil.

 

„Ano, to jistě něco stát bude. Ale čtvrt bilionu z celkového čísla bude deficit strukturální, způsobený populismem a neschopností řešit rozdíl mezi pravidelnými příjmy a výdaji. Čtvrt bilionu ročně bez objektivních příčin,“ pokračoval kriticky.

Poté se jal vysvětlit svým sledovatelům podíl povinných výdajů na státních příjmech.

„Klíčový důvod vysokých deficitů státních rozpočtů je podíl povinných výdajů na pravidelných příjmech. U vlády Petra Fialy je plánován takto:

2023 – 97 %

2024 – 96 %

2025 – 94 %

Tato část příjmů je předem rozdělena, zbylých 3–6 % vládě zbývá na její vlastní politiku a mimořádné události,“ uvádí Kalousek a pokračuje s tím, že taková rozpočtová politika je vládní cestou do zdi.

 

„To samozřejmě nestačí, takže prakticky veškerou vlastní politiku vláda financuje z dluhu. To je cesta do zdi. Jediným řešením je snížit tento poměr k 80 %,“ je přesvědčený Kalousek.

„Odkládat to nelze, protože už v roce 2030 nastupuje krize demografická a do té doby musí být struktura rozpočtu OK,“ upozorňuje bývalý ministr financí také na blížící se demografickou krizi.

 

Trnem v oku je mu také zadlužování budoucích generací, které svojí současnou rozpočtovou politikou podle něj vláda Petra Fialy způsobuje. Velmi názorně to vyjádřil na příkladu ze svého soukromí.

„Netopím. Putina tím asi neporazím. Ale při představě, že moje děti budou úroky splácet kompenzaci za moje topení, které vláda na dluh vyplatí, raději netopím. To je bohužel to jediné, co mohu udělat,“ zoufá si Miroslav Kalousek nad neutěšenou situací ve státní kase.

Za svoje šetření ale sklidil i kritiku.

„Ne, mrznout kvůli nikomu teda nebudeme,“ napsal mu jeden diskutér a pokračoval dál v ostrém tónu.

„Stupidní kecy o tom, že se musíme uskromnit, si všichni strčte do prdele! Díky.“

 

Na to ale zakladatel vládní strany TOP 09 reagoval s klidem a připomínkou těžkých časů z dob bitvy o Anglii, kdy občané o úsporných opatřeních takto vůbec nediskutovali, naopak vykoupili metry v obchodech, aby si mohli odměřit povolených šest palců vody ve vaně.

„Líbí se mi příběh z bombardovaného Londýna. Vládní propaganda poprosila: ‚Budeš se koupat? Jen šest palců vody ve vaně, to je vlastenectví!‘ Druhý den zmizela z obchodů všechna měřítka, aby si lidé odměřili šest palců,“ napsal Kalousek.

„Proto nemohli prohrát,“ je si Kalousek jistý.

„My si napustili dvě vany,“ srovnává imaginárně tehdejší přístup obyvatel Londýna s tím naším dnešním.

To ale není vše, čím Miroslav Kalousek přispěl do diskuse ohledně zvyšujícího se schodku státního rozpočtu. Podle něj se totiž vláda pustila do opatření, která nedbají ani na doporučení jejích poradních orgánů, ve kterých zasedají finanční odborníci a ekonomové.

„Z koaličních diskusí o rozpočtu a výhledu do r. 2025 mám čím dál tím větší deprese,“ vyznal se bývalý šéf státní kasy.

 

„Nechápu, na co má vláda NERV a Rozpočtovou radu, když zatvrzele ignoruje jejich doporučení,“ vyjádřil svůj údiv nad konáním Petra Fialy a jeho podřízených.

„Nechápu, proč ,vláda změny' chce pokračovat v šílené rozpočtové politice Aleny Schillerové,“ narážel na současné vládní kroky, které dal do souvislosti s působením současné stínové ministryně financí v čele Ministerstva financí.

Na námitky těch, kteří mu vyčítají jeho kritiku vlády, ačkoli je sám členem vládní strany a podle mnohých by neměl současné vládě „okopávat kotníky“ zveřejňováním svých kritických názorů na její činnost, má Kalousek ráznou odpověď.

„Naléhání na to, aby vláda řešila vážný rozpočtový problém, není okopávání kotníků,“ je přesvědčený Miroslav Kalousek o správnosti svých názorů.

 

„Spolu s mnohými ministry dnešní vlády jsem ostře kritizoval rozpočtovou politiku Babišovy vlády. Fialova vláda v té politice bohužel pokračuje,“ naráží na to, že i mnozí ze současné vládní garnitury kritizovali vysoký schodek státního rozpočtu, který vznikl za vlády premiéra Andreje Babiše a sami se nyní podepisují pod schodky ještě vyšší.

„Těžko můžu najednou říkat, že je to dobře,“ má jasno Miroslav Kalousek a zároveň tím naznačuje, že pokud se vládní rozpočtová politika nezmění, ani on nezmění svůj kritický pohled na ni.

Padni komu padni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…