Kalousek o Babišovi: Místo nevinných koťátek Janouška a Rittiga přišel tygr Šer Chán

27.04.2014 7:38

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Česku vytváří korupční prostředí, jaké tu ještě nebylo. Takové, ve kterém budou Janouškové a Rittigové jen nevinná koťátka. Řekl to v rozhovoru pro Echo24.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten serveru přímo nastínil kauzy, které se ochránce státní pokladny dotýkají a média o nich záměrně nepíší.

Kalousek o Babišovi: Místo nevinných koťátek Janouška a Rittiga přišel tygr Šer Chán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Hnutí ANO Miroslav Kalousek nebere jako pravici, protože se zatím profiluje čistě jako populistické hnutí. Budoucnost této strany podle Kalouska závisí na tom, jak se jí podaří vybruslit z pasti předvolebních slibů, které splnit nemůže. „Preference jim vydrží tak dlouho, než společnost pozná, že plnění populistického programu je k její škodě,“ tvrdí Kalousek pro server Echo24.cz.

TOP 09 si na rozdíl od ANO zakládá na tom, že je jasně ideově ukotvená, říká exministr financí. „Jaké ideové zakotvení má ANO?“ ptá se Kalousek. „Nechci se nijak dotknout jeho poslanců, ale když to člověk poznává, tam v jednom klubu jsou názory od extrémní levice až po extrémní pravici. Jsem zvědavý, co s nimi udělá, až vláda začne dělat kontroverzní rozhodnutí,“ zajímá ho.

Nesvobodná média

Kalousek již několik měsíců opakuje, že má Andrej Babiš veliký střet zájmů. Ale zatím jeho obavy nijak nerezonují u veřejnosti. Podle exministra to naráží na to, že velká část médií dnes není svobodná. 

„Nezneklidňuje mě, že MF Dnes píše o OKD, ale že současně nepíše o důležitých věcech typu: Jak se Andrej Babiš stal vlastníkem české pobočky Petrimexu, kde impérium Agrofert získalo svůj základní kapitál, jak Andrej Babiš získal Lovochemii, jak Andrej Babiš draho odprodal státu zpátky ztrátovou Explosii, kterou si předtím levně koupil, že Vodňanská kuřata umí dobře polsky. To jsou přece úžasné kauzy,“ popisuje Kalousek.

„Hlídací psi, jak si žurnalisté rádi říkají, byli zčásti odejiti a zčásti ulehli k plným miskám,“ dodává. Další překážkou, která prý brání veřejnosti plně si uvědomit Babišův střet zájmů, je míra korupce, jaká se vymyká běžným představám. Nejde zde ale o muže v pozadí s obálkou, Babiš prý potřebuje úvěrové podmínky od bank za miliardy a dotační politiku za miliardy.

A pokud je schopen si to Babiš zařídit sám, míní Kalousek, tak sám sebe uplácet nemusí. Morálku prostě nemá kázat někdo, kdo lže. „Korupční prostředí, jaké tu ještě nebylo. A ve kterém Janouškové a Rittigové budou nevinná koťátka. Teď to místo obsadil opravdový tygr Šer Chán,“ popisuje Kalousek serveru Echo24.cz Andreje Babiše.

V rozhovoru se první místopředseda TOP 09 rozmluvil i o osobním vztahu s Babišem, kterého zná již 15 let. Šéf ANO si prý vždycky zakládal na dobrých vztazích s některými politiky. „Měl své koně, není v politickém světě žádným tajemstvím, že jeho nejbližším a nejsilnějším koněm byl Stanislav Gross,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…