Kalousek přednášel v pivovaru. O hanebné vládě, co nedodržuje zákony, a o tom, co se nám od roku 1989 povedlo

05.10.2014 16:02

REPORTÁŽ Kroky vlády vůči živnostníkům společně s daněmi jsou hanebné. Řekl to Miroslav Kalousek na neformálním setkání u piva s voliči, které se konalo v sobotu odpoledne v Českém Brodě. Ironicky poznamenal, že výjimka z lustrací u ministrů je pěkný dárek k 25. výročí od sametové revoluce. Vláda se navíc vysmívá zákonům, když ministr financí Andrej Babiš do teď lustrační osvědčení nepředložil, uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Kalousek přednášel v pivovaru. O hanebné vládě, co nedodržuje zákony, a o tom, co se nám od roku 1989 povedlo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek na neformálním setkání u piva s voliči v Českém Brodě

Na půdě českobrodského pivovaru rozdával úsměvy asi dvěma desítkám voličů. Během předvolební akce s názvem „Dobré pivo po obědě“ se starosty z okolních obcí diskutoval o financích i veřejných zakázkách. „Proč bych nemohl vybrat někoho, o kom vím, že svoji práci odvede nejlépe a rozumí jí?“ stěžoval si jeden ze starostů.

„Soutěž na nejnižší cenu je blbost. Jediné, co lze udělat, je vyžádat si reference,“ řekl k tomu Kalousek a obhajoval také Evropskou unii: „Kritizuji řadu regulací, ale jsme součástí Evropské unie, holt jsme uzavřeli určité dohody, ale také jsme se podíleli na mnohých rozhodnutích.“

Svoji nespokojenost vyjádřil také s posledními kroky vlády. „Zásadní je zeptat se, co je na daních špatně,“ odpovídal na dotaz ParlamentníchListů.cz. „Daňové zátěže měly od začátku příštího roku skončit a daň se měla snížit. Vláda ale výhody na posledních chvíli sbírá a peníze nepoužívá na deficit. Někdo by mohl říci, že to nemá žádný dopad, ale stokrát nic umořilo osla,“ uvedl a podotkl, že společně se stropem dvou milionů korun pro živnostníky a dalšími zásahy do jejich činnosti vzniká nebezpečný koktejl právě pro živnostníky. Přežití pro ně bude zase o něco nepříjemnější.

Lustrační zákon zlegalizoval komunisty ve vládě

Nelibě se vyjádřil i k rozhodnutí senátorů, že nutnost předložit lustrační osvědčení nebude platit pro ministry. „Je to hezký dárek k pětadvacátému výročí od sametové revoluce a podpora vlády je hanebnost. Podpora socialistů, dobře, podpora Ano, to jsme čekali, ale že pro zákon hlasoval i bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů, to je skutečná hanebnost. Vláda se tak vysmívá platným zákonům,“ uvedl Kalousek.

Andrej Babiš podle něj měl alespoň hlasy voličů, zatímco tímto krokem se zlegalizoval vstup do politiky i těm nejhorším komunistickým prominentům. Dalším tématem byl rozpočet a současný deficit. Miroslav Kalousek kritizoval současného ministra financí za jeho údajné úspory. „Jak šetří Andrej Babiš? Jako když přijde domů žena s tím, jak koupila levnější houbičky na mytí nádobí, a tak ušetřila. A když už jí to šetření tak šlo, tak si vedle v obchodě koupila drahý kožich,“ popsal. Podle jeho slov Babiš ušetřené peníze nepoužívá na snížení výdajů a to je největší chyba.

Babiš šetří jako žena s levnějšími houbičkami na nádobí a drahým kožichem

„Přitom nestydatě tvrdí, že šetří,“ opřel se Kalousek do Babiše a dodal, že to nakonec zaplatíme všichni, protože se tím vracíme zpátky. Upozornil, že za jejich vlády se podařilo strukturální deficit snížit z pěti na 0,3 procenta a současná koalice jde nezodpovědně opačným směrem. Nyní vrátila hodnotu na 1,8 procenta. Na dotaz redakce, zda mu nepřijde depresivní, že jeho kroky ke snížení deficitu se teď vytrácejí, odpověděl: „V depresi by z toho měli být i všichni občané, protože se na to budeme muset složit my všichni. Pak bude muset přijít zase nějaký další zlý Kalousek a bude muset dělat ještě drastičtější opatření než já,“ sdělil.

Miroslav Kalousek byl připraven, jak sám řekl a z kapsy saka tahal fotografie k podpisu, pokud někdo přišel s obyčejným papírem. Přijet měla také místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová, ta však uvízla na pražské Jižní spojce v rozbitém automobilu. Na místě se veřejnosti představili zároveň kandidáti do komunálních voleb například Tomáš Klinecký, Miroslav Řídký nebo Jana Kratochvílová a další. Došlo i na odlehčenější témata jako je pivo a víno. „Co jsme za to čtvrt století od konce komunismu opravdu dokázali, je víno světové kvality, hlavně pak bílé,“ pochvaloval si Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…