Kalousek prý dává práci hříšníkovi. A také exministru Kočárníkovi

26.02.2013 7:12

Na Ministerstvu financí působí už několik let Radek Šnábl, člověk, který byl odsouzen za daňové podvody. Za své prohřešky zaplatil místem šéfa mezinárodněprávního odboru, na úřadě ale zůstal coby poradce. A šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) si jej nemůže vynachválit.

Kalousek prý dává práci hříšníkovi. A také exministru Kočárníkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav kalousek

Ačkoli byl Šnábl pravomocně odsouzený za daňový podvod, když jako jeden z trojice podnikatelů v roce 1999 podváděl stát, o místo v resortu nepřišel. Podle tiskového mluvčího Ondřeje Jakoba má v současné době s ministerstvem podepsaný zaměstnanecký poměr. "Výše jeho mzdy se odvíjí od tabulkového platu, přičemž plat Radka Šnábla spadá do 14. platové třídy," řekl serveru Aktuálně.cz Jakob. To by znamenalo 21 až 32 tisíc korun měsíčně.

Kalousek svého poradce brání. Podle něj má Šnábl velký podíl na vítězstvích v arbitrážích posledních let. "Do roku 2007, než jsem přišel na ministerstvo, prohrávala Česká republika jednu arbitráž za druhou. Dokonce se tradovalo, že nejlepší byznys jsou arbitráže s Českou republikou. Od roku 2007 jsem totálně změnil systém a arbitrážní řízení jsme neprohráli ani jediné. Lví podíl na těchto úspěších má Radek Šnábl," řekl Kalousek.

Ačkoli tato slova nejsou zcela přesná, několik sporů totiž Česká republika prohrála, je pravda, že v posledních letech byla v arbitrážích úspěšnější než před rokem 2007.

Raději hříšník než hlupák

"Pokládám za vysoce etické využívat rady, které ochrání miliardy, i když jedná člověk, který je zatížen hříchem. Je to rozhodně etičtější, než si nechat radit od hlupáků, jejichž jedinou ctností je, že o jejich hříchy se nikdo nezajímá," reagoval ministr na to, že Šnábl nemá čistý štít. "Vzhledem ke svému hendikepu nemůže mít žádnou řídicí funkci, takže ji nemá. Je mým poradcem a odpovědnost za rozhodnutí nesu já," dodal Kalousek.

Šnábl dostal v roce 2008 podmínečně dva roky vězení a musel zaplatit i peněžní trest. Nové důkazy, které předložil, odvolací soud loni zamítl, ministerský poradce je tedy stále odsouzeným.

Šnábl radil už ministrům Jiřímu Rusnokovi nebo Vlastimilu Tlustému. Jako úředník měl na starosti zejména arbitráže vedené proti republice v řádu miliard korun. Podle České televize mu působení ve vysokých  funkcích vyneslo velký majetek, údajně šlo o desítky milionů korun.

Exministři pomáhají

Ministerstvu radí také dva exministři financí - Ivan Kočárník a Jan Klak. Oba se dobře znají. Klak byl v 90. letech prvním náměstkem právě Kočárníka. Během jejich působení na MF došlo k daňovým únikům v kauze lehkých topných olejů. Kriminalisté ale nic neprokázali a vyšetřování bylo odloženo.

Mluvčí resortu Ondřej Jakob podotkl, že ani jeden z exministrů v současné době zaměstnancem MF není. "Na základě dohody o pracovní činnosti jsou bývalí ministři Jan Klak a Ivan Kočárník ohodnoceni částkou 10 tisíc korun měsíčně," dodal.

Oba muži kromě poradenství pro ministerstvo působí v dozorčích radách velkých podniků. Jan Klak zasedal například ve správní radě Českých drah, loni byl dosazen do dozorčí rady Českého aeroholdingu, kam doputoval i exministr obrany Alexandr Vondra. Ivan Kočárník podle Aktuálně.cz zasedá v dozorčí radě Unipetrolu a v minulosti byl svázán s Českými aeroliniemi nebo s PPF Group.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…