Kalousek se obrací na GIBS kvůli telefonátu v kauze CASA

06.07.2012 9:58

AKTUALIZOVÁNO Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), doufá, že existuje nesestříhaný záznam telefonického rozhovoru, za který byl kritizován. Má také za to, že by nemělo být těžké zjistit, kdo informoval média, čímž se podle ministrova názoru pokusil o skandalizaci jeho osoby. Podnět, který podal Generální inspekci bezpečnostních sborů, by měl napomoci brzkému ukončení všech spekulací.

Kalousek se obrací na GIBS kvůli telefonátu v kauze CASA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„V minulém týdnu jsem byl osočen a skandalizován nepravdivým tvrzením, že jsem měl telefonicky vyhrožovat vyšetřovateli případu CASA. Po zvážení všech okolností jsem dospěl k názoru, že nestačí tuto pomluvu pouze verbálně odmítnout,“ uvedl Kalousek. Proto podává podnět inspekci, aby zjistila, jak toto tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost.

„Pevně doufám, že existuje i autentická a nesestříhaná nahrávka předmětného rozhovoru,“ stojí v Kalouskově prohlášení. Zjistit, kdo informoval média, podle něj nemůže být příliš složité, protože o telefonátu byl kromě něj informován jen vyšetřovatel a dozorový státní zástupce. „Mně nebylo známo, že vyšetřovatel vyrobil jakýsi záznam a předal ho státnímu zástupci, já jsem to tedy zjevně být nemohl. V úvahu proto připadají pouze vyšetřovatel a dozorový státní zástupce,“ uvedl Kalousek.

"Tlaky" přiznal i dozorující státní zástupce

Týdeník Respekt ve svém vydání, které vyjde v pondělí, píše, že dozorující státní zástupce Jan Kořán potvrdil, že před Kalouskovým telefonátem doprovázely vyšetřování případu „i další tlaky“. „Něco o tom vím, ale svými výroky nechci vytvářen protitlak,“ cituje týdeník státního zástupce Kořána.

Ministr financí je přesvědčen, že únik informace o údajném nátlaku do médií měl jediný cíl, a to odvést pozornost od připomínek odborného stanoviska ministerstva financí zpracovaného pro sněmovní mandátový a imunitní výbor. Tyto připomínky podle Kalouska vyvracejí údajně nesmyslnou konstrukci obvinění v případu CASA.

Podle Parkanové se takový čin, z kterého je viněna, stát nemohl

Vyšetřovatelé tohoto případu již v červnu požádali sněmovnu o vydání místopředsedkyně sněmovny a Kalouskovy stranické kolegyně Vlasty Parkanové. Touto žádostí se zabývá právě mandátový a imunitní výbor. Parkanová v době rozhodování vlády o nákupu těchto strojů působila jako ministryně obrany. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl.

Podle Respektu se asi před třemi týdny uskutečnila schůzka, které se zúčastnil jeden z nadřízených vyšetřovatele případu CASA Jiřího Mazánka a člověk vnímaný údajně jako Kalouskův zástupce. Tento nejmenovaný bývalý detektiv protikorupční jednotky se podle týdeníku snažil vyšetřovatele přesvědčit, že Parkanová dotyčný posudek nemusela nechat zpracovat. Podle Respektu však vyšetřovatelé ze svého názoru neustoupili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…