Kalousek se rozpovídal: Mezi lidovci byli lobbisté Agrofertu, ti protlačili Babišovi biopaliva. Také proto jsem z té strany odešel

30.09.2017 8:28

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v dnešním rozhovoru pro deník Právo nechal slyšet, že ti, kdo uvádějí, že do vlády s ANO půjdou jen bez jeho šéfa Andreje Babiše, jsou pokrytci. Babiš a Agrofert totiž, jak míní, nejdou od sebe oddělit.

Kalousek se rozpovídal: Mezi lidovci byli lobbisté Agrofertu, ti protlačili Babišovi biopaliva. Také proto jsem z té strany odešel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kalousek se v rozhovoru vyjádřil také k tomu, že průzkumy veřejného mínění, především ten, v němž se propadli pod pětiprocentní hranici, jsou úsměvné. „My stoprocentně víme, že ANO bezpečně vede, ale určitě nemá 30 procent preferencí. Také víme, že naše kamenné jádro voličů je mezi 6,5 a 7 procenty. Přáli bychom si větší, ale určitě není pod pět. Určitě se nebudeme kácet z jednoho průzkumu. Ani vteřinu nepochybujeme, že se do Sněmovny dostaneme, a děláme vše pro to, abychom dosáhli dvouciferného výsledku,“ sdělil jasně Kalousek. 

Pak si rýpl do Pirátské strany, kdy například poznamenal, že nemají jasno v zahraniční politice ani ohledně členství v NATO. „Také nemají příliš kladný vztah k ochraně vlastnictví. Stejně jako Zelení chtějí zdanit roboty, což je nápad, který by nám vzal šanci stát se moderní společností,“ dodal. 

Následně se Kalousek vyjádřil i k SPD Tomio Okamury. „Jistá obliba pana Okamury ukazuje, že i v naší společnosti, jako v každé, je část lidí nesnášenlivých a náchylných k jednoduchým populistickým řešením a nejsou si ochotni připustit, že taková řešení neexistují,“ sdělil Kalousek. 

Vládní spolupráce je pro Kalouskovu TOP 09 nepřijatelná jak s hnutím ANO, tak s komunisty. „Oba subjekty mají stejný problém, netají se tím, že chtějí mnohem autokratičtější správu země, než je parlamentní demokracie. S tím odmítáme kolaborovat a slibujeme svým voličům, že s tím budeme ze všech sil bojovat,“ poznamenal.

Své Kalousek sdělil také k migrační krizi. Podle jeho slov bychom potřebovali přijmout 180 tisíc ekonomických migrantů. „To je počet pracovních sil, kterých se nedostává na českém pracovním trhu, aniž by tuto práci chtěl kdokoli z českých nezaměstnaných dělat,“ zmínil. A rozlišil také azylanty. „Lidé, kteří utíkají před nebezpečím ztráty života a svobody a kteří bouchají na naše dveře a prosí o pomoc. V jejich případě si nemůžete klást otázku, zda je ekonomicky potřebujeme či ne. Tady si kladete otázku, zda jste civilizovaný člověk a pomůžete bližnímu v nouzi,“ zmínil s tím, že azylanti a ekonomičtí migranti se často zaměňují.

Xenofobní a rasistické výkřiky Tomio Okamury podle Kalouskových slov do civilizovaného světa nepatří. 

Závěrem se Kalousek vyjádřil k odmítání dotování plodin na výrobu biopaliv, jež má nyní v programu. Jako šéf lidovců v roce 2003 totiž prosazoval povinné přimíchávání bioetanolu do fosilních paliv. „Netvrdím, že se v minulosti nestaly politické chyby. Osobně mě to mrzí, ale odborná komise lidové strany mně to jako předsedovi doporučila, tak jsem to prosazoval. Teprve později jsem zjistil, že odborná komise lidové strany je lobbistická instituce Agrofertu. To byl jeden z důvodů, proč jsem tu stranu opustil,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…